El nou Govern debuta al Parlament amb cites d'Einstein i invectives a Vox

Giró i Elena concentren els primers intents de l'oposició de desgastar el nou executiu

3 min
El nou conseller d'Economia, Jaume Giró, aquest dimecres al Parlament.

BarcelonaSensació de primer dia d'escola al Parlament. Aquest dimecres han debutat a la cambra els nous consellers i amb ells la constel·lació de cap de gabinets, caps de comunicació i assessors diversos que aquests dies estrenen nous llocs de treball. Els més veterans en les aventures i desventures de la política catalana feien de guies improvisats de les noves estances que els membres del Govern tindran a la cambra. El primer que han notat és qui mana al Parc de la Ciutadella. "Ho aprofito per dir que facin ús de la paraula amb la mascareta posada", els avisat ben aviat des de l'hemicicle la presidenta del Parlament, Laura Borràs. Als passadissos, però, no es podia evitar més d'una abraçada de retrobament.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Un dels noms del nou Govern que han generat més expectació ha sigut el conseller d'Economia, Jaume Giró, que ha tingut un primer tast que l'oposició l'espera amb més ganes de buscar-li les pessigolles que de donar-li 100 dies de gràcia. "La seva proximitat amb les grans societats de l'Íbex-35 no ens genera gaire confiança", li ha etzibat d'entrada el diputat dels comuns i ex secretari general de CCOO a Catalunya Joan Carles Gallego. Però l'exdirectiu de La Caixa portava els deures fets, com a mínim el primer dia de classe. Per defensar el seu passat laboral, la cita del premi Nobel de física més cèlebre de la història: "Albert Einstein deia que és més fàcil desintegrar un àtom que un prejudici. Confio que alguns prejudicis també es puguin desintegrar". Per predicar amb l'exemple, ha promès "sensibilitat social" en les seves polítiques. Tindrà quatre anys per intentar desintegrar àtoms.

El president, Pere Aragonès, i el conseller de Salut, Josep Maria Argimon.

Altres benvingudes han sigut més amables. Per exemple, les que han dispensat els diputats dels partits que formen el Govern als nous consellers. I, si es tractava de cites, no hi podia faltar la del primer ministre anglès més universal: "Winston Churchill va dir que el millor regal que se li pot fer a un país és la salut de la ciutadania", ha dit la diputada Titón Laïlla (JxCat) a Josep Maria Argimon. El nou responsable de Salut ha superat el primer repte a què s'enfronta tot debutant en una sessió de control: concentrar les intervencions en dos minuts abans que, implacablement, la presidenta li apagui el micròfon. Se n'ha sortit i té un cert mèrit, si es té en compte que es va donar conèixer amb les seves intervencions maratonianes per explicar la lluita del Govern contra la pandèmia.

La primera ovació

El primer conseller a rebre una ovació més o menys transversal ha sigut el nou titular d'Interior, el republicà Joan Ignasi Elena, que ha posat en pràctica una les activitats que cada cop proliferen més a la cambra: les invectives contra Vox en defensa pròpia. "No és fàcil en vint-i-cinc paraules dir dues mentides, però estava segur que si algú ho podia aconseguir eren vostès", ha etzibat Elena al diputat d'ultradreta Joan Garriga, que s'esforçava en vincular la CUP amb violència.

Però és que Elena no és un novell en l'àmbit de la dialèctica parlamentària, ja que ja havia sigut diputat quan era militant del PSC. El seu últim ple a la cambra va ser el 2014 quan, tip que el PSC no avalés el dret a decidir, va deixar l'escó i va estripar el carnet socialista. Aquell dia el conseller d'Interior era un dirigent d'Unió anomenat Ramon Espadaler, que precisament avui també ha sigut un altre dels diputats de l'oposició encarregats de formular una pregunta a Elena. I en nom de quin grup parlamentari ho ha fet? En el del PSC-Units. "Com hem canviat", s'haurien pogut dir. Ho han deixat en un intercanvi d'impressions cordial.

stats