Política 06/09/2016

Els nous comptes repetiran el sostre de despesa del 2016

Junqueras vincula el pressupost al debat sobre el president

Roger Tugas
3 min
Oriol Junqueras, en la reunió  del consell executiu de la setmana passada.

BarcelonaLa CUP va rebutjar iniciar la negociació dels pressupostos del 2017 abans de reunir-se amb Carles Puigdemont per abordar la qüestió de confiança. Però, un cop feta la trobada, el vicepresident català, Oriol Junqueras, preveu convocar ja els anticapitalistes per llimar asprors sobre uns comptes que, si bé veu molt vinculats al full de ruta del procés, no elevaran el topall de despesa respecte al projecte fallit del 2016. La diputada de la CUP Anna Gabriel va revelar a TV3 que la reunió seria abans de la Diada, mentre que Junqueras va alertar a Ràdio 4 que “no tindria cap sentit superar la qüestió de confiança” i no aprovar els pressupostos del 2017.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Projecte enllestit a l’octubre

Un acord de mínims juntament amb el sí a la qüestió de confiança

L’objectiu del departament d’Economia és tenir enllestit el projecte de pressupostos abans del 10 d’octubre, tal com exigeix una llei de finances públiques que no s’ha acomplert mai fins ara. Tot i això, segons fonts de la conselleria, l’objectiu és que el 28 de setembre -data de la qüestió de confiança- ja existeixi un principi d’acord amb la CUP pel que fa a les línies generals dels comptes, que en permeti la posterior tramitació i creï unes expectatives reals d’acord.

El format de les converses

Bases de la negociació i de la fórmula per fer-la avançar

Els contactes no han cessat en cap moment, ja que el secretari general del departament de Junqueras, Josep Maria Jové, ha mantingut línia oberta amb la CUP, tot i que sense números a la taula. Des d’ara, s’obrirà la negociació formal amb la participació del secretari d’Economia, Pere Aragonès. Tot i això, el Govern vol abordar en un primer moment les bases dels comptes, però també com cal desenvolupar les converses. Així, es podria optar per fer pública tota la informació que s’intercanviï, com a exercici de transparència.

Sostre de despesa

L’Estat encara no ha concretat quants recursos transferirà

El departament d’Economia ja va demanar al juliol a les conselleries que fessin les seves peticions de despesa, el primer pas per elaborar els comptes, però sense saber tampoc quin és el topall de despesa global, ja que l’Estat no ha detallat encara la previsió de recaptació que transferirà a les comunitats el 2017 ni el resultat de la liquidació de les bestretes del 2015, quantitats imprescindibles per fixar el sostre de despesa. Tot i això, el Govern treballa amb unes previsions pròpies segons les quals el topall serà similar al del projecte per al 2016 que la CUP va rebutjar. L’entesa, per tant, haurà d’arribar per alguna altra banda. Gabriel va avisar que només exigirà una partida per al referèndum unilateral d’independència (RUI) “si hi ha consens” per impulsar-lo.

Canvis en els impostos

Possibles reformes tributàries dins o fora dels pressupostos

La CUP va exigir que els comptes del 2016 incloguessin increments tributaris a les rendes altes, tot i que Junqueras va preferir deixar aquesta possibilitat oberta per al tràmit parlamentari. Malgrat que un sondeig del Centre d’Estudis d’Opinió revela que aquesta mesura té un ampli suport ciutadà, no és clar que de bon principi els comptes incloguin canvis en la fiscalitat. De fet, aquests canvis es podrien deixar per a la futura llei general tributària, la qual, segons va avançar ahir l’ARA, s’impulsarà abans del novembre i definirà els tributs d’una eventual futura República Catalana.

stats