Parlament

La nova vida de Cristina Casol, la diputada expulsada de Junts

La seva situació "ha millorat", té llibertat de vot (també en els pressupostos) i vol seguir en política

3 min
La diputada de junts Cristina Casol en una sessió al parlament.

BarcelonaHa passat un mes des que la diputada Cristina Casol va ser expulsada del grup parlamentari de Junts i mes i mig d'ençà que el Parlament va arxivar la seva denúncia per assetjament per raó de gènere perquè no van provar-se els fets contra els juntaires. Casol ara es va adaptant a la vida de "diputada sense sostre" –no adscrita–, encara no té despatx, vota com vol, està oberta al seu futur polític i s'expressa en llibertat, estudiant fins i tot donar suport als pressupostos de la Generalitat, que veu "millors" que els anteriors. Com és la seva nova vida?

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En conversa amb l'ARA, explica que treballa des d'una sala del Parlament que ha de reservar cada vegada abans de fer-la servir. No dina al bar de la cambra per evitar trobar-se amb membres de Junts que qualifica d'"agressors". Però també és veritat que la seva situació "ha millorat" perquè les dues primeres setmanes van ser caòtiques. Dels seus antics companys només manté contacte amb Aurora Madaula i el seu entorn, que no van signar el manifest contra ella. "M'ho estic passant bé, treballo sense pedres a les sabates, però tinc una muntanya de coses per fer", assegura.

Ara ho ha de decidir tot ella, sense disciplina de vot, i afirma que es reuneix amb entitats i regidors independents que li demanen preguntes al Govern. Admet que s'ha equivocat en algunes votacions perquè s'ha fet un embolic amb les transaccions i quan té dubtes s'absté. Vol intervenir sempre que pot en tots els plens. La mesa li ha assignat la comissió de Territori –ja en formava part– i ella ha demanat ser ponent de la proposició de llei d'habitatge d'ús turístic. I on s'asseu? "Al costat del diputat no adscrit provinent de Vox Antonio Gallego i en el bloc unionista: no és fàcil".

També té clar que vol "continuar fent política", oberta al futur. "Vaig ser expulsada perquè vaig denunciar el masclisme que vaig patir, altra cosa és que no ho hagi pogut provar", explica. De fet, diu que encara té les seves coses al despatx de Junts, però que no hi ha gosat anar. Tampoc té l'assessor a què té dret i que reclamarà per ajudar-la "amb l'agenda": "No tinc temps per estudiar-me tots els temes", reconeix, ja que abans es dedicava sobretot als àmbits que dominava com a arquitecta de carrera, molt relacionats a l'habitatge. L'altre diputat no adscrit no ha fet ús de l'assessor i només passa factures per qüestions concretes d'assessorament que encarrega.

Votacions i futur polític

Ara que no té disciplina de partit podria acabar votant a favor dels pressupostos. D’entrada els veu "millors en línies generals" i està "valorant" la seva posició, però espera alguns aclariments del Govern, amb qui confia poder-se trobar. Precisament, Casol defensa que una de les claus del xoc constant amb els juntaires és que la seva ideologia de "centreesquerra" contrastava amb el predomini "liberal" del grup. Les polítiques d'habitatge és on més s'ha fixat: els comptes preveuen 4.000 habitatges de lloguer social.

Tot i això, sosté que "acatava" la disciplina de vot i posa d'exemple una votació sobre el decret d'habitatges d'ús turístic, en què hauria volgut votar a favor perquè anteposa el dret a l'habitatge, però va optar pel no de Junts. Ara, però, no es talla: en el ple de la setmana passada va votar en contra del Hard Rock i el "model ludòpata associat", també es mostra favorable a l'impost de successions, sobretot mentre Catalunya no sigui independent –"està demostradíssim que graven grans fortunes"– i és crítica amb algunes declaracions que "vinculen immigració i delinqüència".

Si bé vol continuar en política, avisa de possibles temptejos: "No m'he plantejat el futur encara, necessito temps per posar-me a lloc". Ara bé, té una opinió formada sobre la llista cívica de l'ANC, que podria arribar a veure amb bons ulls: "Un quart espai amb gent valenta i determinada, el firmo demà mateix. Els votaria". Però matisa que si arribessin al Parlament, es trobarien amb "el mateix problema" que ella i que si "només" tinguessin set o vuit diputats, "no valdria per a res". "S'haurien de veure els programes i majories... i que compleixin la seva paraula perquè Junts era un partit nou, però s'ha acabat comportant com un de sempre".

Malgrat la distància, no renega encara del tot de Junts, un partit del qual no ha tramitat la baixa formalment: "M'hi identifico, però tinc un problema: companys que van combatre la meva ideologia amb un masclisme radical". Explica que es va afiliar a Junts perquè era un partit "independentista transversal i democràtic" i que Carles Puigdemont el continua representant, però avisa que "les coses han canviat": "Es va dir que no es pactaria amb els del 155 i tothom hi ha pactat", lamenta.

stats