Òmnium aspira a aplegar Puigdemont i Junqueras en l'acte dels 60 anys de l'entitat

Cuixart avisa que l'entitat continuarà pressionant per "votar les vegades que faci falta"

2 min
Jordi Cuixart al costat de Marcel Mauri i Clàudia Pujol en l'acte d'Òmnium a Barcelona

BarcelonaAra que tots els presos estan en llibertat, Òmnium vol continuar fent el seu paper de frontissa i aspira a convertir l'acte que prepara per celebrar els 60 anys de l'entitat -que commemora aquest juliol- en un punt de retrobada entre l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i l'exvicepresident Oriol Junqueras. Per aconseguir-ho, aquest dijous el president de l'entitat cultural, Jordi Cuixart, ha anunciat que s'ha decidit traslladar l'acte a la Catalunya Nord, l'única manera que Puigdemont pugui participar-hi perquè la justícia espanyola manté viva l'ordre de detenció si entra a l'Estat. "Convertim el 60è aniversari en un acte de retrobament nacional on tothom hi estigui convocat", ha argumentat Cuixart.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Una setmana després de sortir en llibertat, el president d'Òmnium ha participat en el primer acte de l'entitat que ha celebrat a Barcelona, una trobada nacional on han participat desenes de socis que l'han rebut amb un llarg aplaudiment i que Cuixart ha contestat amb un agraïment profund pel suport rebut durant els tres anys i vuit mesos que ha estat empresonat. Amb el seu president en llibertat i amb les restriccions de la pandèmia a la baixa, Òmnium pretén reactivar el carrer aquest estiu i fer diverses jornades per escalfar motors de cara a la Diada d'aquest any, que vol convertir en un nou clam per la "llibertat", l'amnistia i l'autodeterminació.

Jordi Cuixart durant l'acte d'Òmnium a Barcelona

El vicepresident de l'entitat, Marcel Mauri, ha explicat que l'entitat tornarà a celebrar l'acte per la llibertat que organitza cada any l'Onze de Setembre i ha cridat també a participar a la manifestació de l'ANC de la tarda. "Necessitem estar més mobilitzats que mai. Necessitem convertir Barcelona l'11 de setembre en un referent de llibertat", ha defensat Cuixart, que ha tornat a demanar aparcar les "divisions" independentistes -que a la pràctica, ha dit, són "inexistents"- i tornar a agafar múscul al carrer.

Pressió per tornar a votar

"El que voldrien és que estiguéssim dividits i enfrontats. I hem d'estar orgullosos de tota la feina que hem fet i que continuarem fent", ha afirmat. Recuperant el seu to més combatiu, Cuixart ha aprofitat l'acte per enviar també un avís al president espanyol, Pedro Sánchez. "Seguirem pressionant tots els polítics perquè ens escoltin i per votar totes les vegades que faci falta. Aquest país no renunciarà mai a votar", ha dit, en un missatge implícit també cap als actuals dirigents independentistes.

"Cap indult farà callar la veu del poble de Catalunya i la veu d'Òmnium", ha avisat Cuixart. El president de l'entitat cultural ha advertit que Òmnium continuarà "denunciant al món la vulneració de drets fonamentals" per part de l'Estat. "Fins que no arribi una sentència, Òmnium seguirà denunciant la vulneració de drets fonamentals", ha promès. Cuixart ha denunciat que amb els indults no s'ha acabat la repressió.

En aquest sentit, ha demanat a l'independentisme i als socis de l'entitat cultural que omplin la Caixa de Solidaritat per fer front a la fiança del Tribunal de Comptes per la causa contra l'acció exterior de la Generalitat. Ara bé, també ha fet una petició al Govern: "És molt important que els servidors públics notin que la Generalitat està al seu costat". "La repressió s'està acarnissant amb els servidors públics, que l'únic pecat i delicte que han fet ha sigut complir amb el mandat democràtic", ha denunciat.

stats