Cuixart, davant de l'ONU: "Feu que a Espanya es respectin els tractats internacionals"

El president d'Òmnium participa en el 47è Consell de Drets Humans de l’ONU

2 min
Jordi Cuixart en un acte d'Òmnium Cultural

Barcelona"Per tots aquests motius, ho tornarem a fer". Així ha acabat el parlament del president d'Òmnium, Jordi Cuixart, al 47è Consell de Drets Humans de l’ONU, amb seu a Ginebra, però que enguany s'ha celebrat de forma telemàtica. Cuixart ha tingut un minut i mig davant de centenars d'oients repartits per tot el món, entre ells ministres, ambaixadors i alts càrrecs de l'ONU, i en què ha carregat contra un estat espanyol "antidemocràtic". Una actitud, segons Cuixart, que l'ONU ha de corregir: ha instat les Nacions Unides a "actuar perquè Espanya respecti els tractats internacionals" i iniciï un procés d'amnistia. Aquest és, de fet, el rol del consell en què aquest dijous ha participat el president d'Òmnium, ja que es reuneix periòdicament per protegir els drets humans i abordar situacions en què es violen. Concretament, Cuixart ha tingut veu en el divuitè acte que s'ha fet en el marc del Consell de Drets Humans, on el relator especial sobre el dret de reunió pacífica de l'ONU, Clement Voulé, ha presentat el seu informe anual: "L'accés a la justícia com a element integral de la protecció dels drets a la llibertat de reunió i associació pacífica".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

I precisament aquest és el punt on Cuixart ha posat l'accent, ja que en un vídeo gravat des de Barcelona ha basat el seu discurs en denunciar la situació del dret a la llibertat d'expressió a Catalunya, recordant que hi ha "centenars de persones perseguides per protestar pacíficament" per una "repressió que no s'atura". Ell mateix, de fet, s'ha presentat com una víctima: ha recordat que juntament amb Jordi Sànchez han estat "almenys quatre anys a la presó" i que el govern de Carles Puigdemont va ser condemnat a cent anys de presó per posar les urnes. El president d'Òmnium també ha remarcat que diversos organismes supranacionals com el Consell d'Europa o Amnistia Internacional han demanat l'alliberament dels presos polítics i la fi de la judicialització del Procés català.

Cuixart, però, ha volgut deixar clar que totes aquestes condemnes no han frenat el moviment independentista. "Mai deixarem de protestar", ha afirmat, per després concloure amb la mateixa frase amb la qual va acabar l'al·legat al Tribunal Suprem durant el judici del Procés: "Ho tornarem a fer".

stats