Òmnium i Plataforma per la Llengua es personaran en la causa del 25% de castellà per intentar frenar-la

PSC i comuns intensifiquen la pressió sobre ERC per aprovar la reforma del català sense Junts

3 min
El president d'Òmnium, Xavier Antich, en una imatge d'arxiu

BarcelonaMentre els partits polítics segueixen enfangats en una dinàmica de retrets sobre com reaccionar a la sentència que vol imposar un 25% de castellà a les aules, aquest divendres Òmnium Cultural i Plataforma per la Llengua han anunciat –per separat– que intentaran personar-se en la causa com a part interessada. L'objectiu? Intentar aturar l'execució de la sentència, que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va activar dilluns passat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per part d'Òmnium, l'encarregat d'anunciar la decisió ha sigut el seu president, Xavier Antich, que ha argumentat que s'hi personen "en defensa del conjunt d'alumnes i famílies del país, sense exclusions i independentment de la seva llengua materna". És a dir, que es consideren part legitimada per formar part del procés judicial en tant que entitat de la societat civil que defensa "el dret d'una escola en català". En definitiva creuen que cal "esgotar totes les vies" que hi ha a l'abast per defensar la immersió i "impugnar la doctrina que imposa percentatges en l'aprenentatge de llengües a l'escola". "No podem deixar sols els alumnes, els docents i les famílies", ha dit Antich.

Plataforma per la Llengua ha explicat que tot just aquest divendres ja ha començat a fer els tràmits necessaris per personar-se també en la causa i ha proposat un "front judicial comú" per combatre la decisió del TSJC. No està clar, però, que fer aquest front sigui tan fàcil. El debat sobre la reforma de la llei de política lingüística que ha dividit els partits polítics pro immersió també ha tensat les entitats. Plataforma per la Llengua s'hi va mostrar taxativament en contra, mentre que Òmnium veia marge per negociar un consens.

Sigui com sigui, les dues entitats explicaran formalment les seves estratègies la setmana vinent i llavors quedarà en mans de la sala cinquena del TSJC decidir si accepta que s'hi personin. No han sigut els únics que ho han intentat, diuen fonts jurídiques consultades per l'ARA, que diuen que la sala té altres "peticions per resoldre". Algunes d'aquestes peticions són d'altres entitats que busquen tot el contrari que Òmnium i la Plataforma, com per exemple l'Associació Professional de la Guàrdia Civil (Jucil), que vol que s'executi la sentència sense més dilació. Vox també va intentar personar-s'hi al seu dia, però l'hi van denegar.

En el terreny polític, aquest divendres els partits han seguit donant voltes a què fer per defensar el català a l'escola ara que tenen dos problemes sobre la taula: el primer, l'execució de la sentència, i el segon, la decisió aquest dijous de Junts de desmarcar-se de la reforma de la llei de política lingüística que s'està preparant al Parlament. L'única conclusió per ara és que mentre la justícia segueix fent el seu curs, la política –per la banda dels defensors de la immersió– segueix en fase de paràlisi.

Pressió a ERC

El PSC i els comuns han tornat a pressionar Esquerra perquè no es faci enrere en el pacte pel català encara que Junts se n'hagi desmarcat. Amb els vots de socialistes, comuns i republicans n'hi hauria prou per aprovar els canvis legals que proposen, però Esquerra no veu clar seguir endavant sense el seu soci de govern. Un dels que hi ha insistit més ha sigut el líder del PSC, Salvador Illa, que ha exigit a ERC que s'aclareixi i digui què vol fer. "S'ha d'aclarir tothom, especialment els partits del govern, perquè nosaltres som on érem", ha etzibat. També la líder dels comuns, Jéssica Albiach, ha pressionat en la mateixa direcció. "JxCat no té paraula. Espero que ERC hagi après la lliçó", ha dit en una entrevista amb l'ARA.

Esquerra no ha pres encara una decisió i el seu president, Oriol Junqueras, ha parlat d'intentar refer els "consensos". És a dir, d'intentar recuperar l'acord a quatre bandes que hi havia el 24 de març. Malgrat tot, ha mantingut les crítiques a Junts, a qui ha acusat de desmarcar-se de la reforma de la política lingüística per motius "partidistes". Finalment, el portaveu de Junts, Josep Rius, ha repetit que en els pròxims dies faran arribar una proposta a ERC per desencallar la situació i ha confiat que els republicans la veuran "bé", però ha seguit sense explicar-la.

stats