Política 28/10/2020

La CUP presentarà una querella criminal per la "trama d'espionatge" que atribueix al Govern i als Mossos

La policia i el CTTI neguen haver suplantat la identitat de militants de l'esquerra independentista

Ara
3 min
La diputada de la CUP Maria Sirvent en una imatge d'arxiu al Parlament

BarcelonaDiverses organitzacions de l'esquerra independentista han acusat el Govern d'haver orquestrat una "trama d'espionatge" contra les seves entitats. Els activistes es basen entre altres coses en una investigació publicada per La Directa, segons han explicat en un acte recollit per l'ACN. Denuncien que se'ls ha suplantat la identitat en diversos correus electrònics per aconseguir informació interna de les seves formacions, i asseguren que les adreces IP d'aquests correus es corresponen amb ordinadors del Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI) de la Generalitat, així com amb equips del complex d'Egara dels Mossos d'Esquadra.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

No obstant, des del cos policial i des del CTTI neguen els fets. Alerta Solidària ha anunciat la presentació d'una querella criminal per suplantació d'identitat i revelació de secrets, i també ha dit que "de manera imminent" se'n presentaran dues més en nom de la Forja i de la CUP. Els cupaires no es querellaran directament contra el Govern sinó contra "autors desconeguts" que confien que els tribunals aclareixin qui són basant-se en la investigació judicial. Asseguren que en diversos correus electrònics van intentar falsejar correus de la CUP i també del col·lectiu juvenil La Forja, fent-se passar per Lluna Berlanga, la seva portaveu.

"No entenem els interessos del Govern per propiciar una persecució i criminalització del moviment independentista més pròpia de les clavegueres de l'Estat", ha criticat des de la CUP Maria Sirvent. La diputada ha insistit que el "control social" que pateix l'esquerra independentista "no és nou", però no comprenen que provingui de la Generalitat. A més, ha confiat que JxCat i ERC es posicionin a favor de la denúncia dels anticapitalistes "de la mateixa manera que va fer la CUP quan va donar suport a Roger Torrent i Ernest Maragall" pel suposat espionatge que van patir de l'Estat.

D'altra banda, la CUP ha registrat aquest dimarts una petició de compareixença al Parlament del conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, perquè doni explicacions sobre la qüestió. A més, també reclama que el comissari en cap del cos dels Mossos, Eduard Sallent, i el director gerent del CTTI, Xavier Milà, compareguin a la comissió d'Interior.

Poble Lliure ha publicat un comunicat en un tuit en què reclama que es "democratitzi" el cos de Mossos d'Esquadra i se'n "depurin les pràctiques, unitats i comandament autoritaris". Assegura que aquesta "trama" es va "fer passar per Poble Lliure" en un correu electrònic fals en què demanava a La Forja "les seves ponències polítiques". Reclamen, a més, al Govern que iniciï una investigació interna i depuri "responsabilitats".

Per la seva banda, La Forja ha denunciat en roda de premsa "el joc brut" de la Generalitat i ha assegurat que els Mossos "lluiten a la trinxera de l'Estat" i demostren "que faran el que faci falta, trepitjant els drets civils i les lleis que calgui, per fer front a l'independentisme". Lluna Berlanga ha reclamat que "s'investigui i expulsi" els responsables de "l'espionatge" i s'actuï "amb contundència".

Neguen cap espionatge

Segons informa l'ACN, els Mossos d'Esquadra han negat en un comunicat haver perpetrat cap "acció" com la que denuncia l'esquerra independentista, i han recordat que sempre que s'obren diligències d'investigació com a policia judicial ho fan sota el control d'un jutge. Des del departament de Polítiques Digitals i Administració Pública han assegurat que des del CTTI no s'ha fet "cap actuació d'espionatge, ni suplantació d'identitat, ni accessos no autoritzats". També han apuntat que la connectivitat corporativa de la Generalitat està centralitzada i gestionada pel CTTI i que es navega principalment amb IPs adscrites al CTTI. Per tant, han dit, les connexions des de qualsevol ordinador, ja sigui d'una escola, una delegació del Govern o qualsevol altra dependència, apareixen sempre en nom del CTTI.

stats