Oriol Junqueras deixa de ser president d'ERC

El ja exlíder republicà ha formalitzat la seva renúncia davant la direcció per presentar-se al congrés del 30 de novembre

2 min
Oriol Junqueras s'acomiada de Carme Forcadell

BarcelonaERC no té president. La interinitat al partit ha començat aquest dilluns un cop Oriol Junqueras ha formalitzat la seva dimissió. Tal com va anunciar fa unes setmanes, ho ha fet l'endemà de les eleccions europees, i ha deixat el partit en mans del sector que encapçala la seva fins ara número 2, Marta Rovira, que li va ensenyar la porta de sortida a la recerca de nous lideratges. La dimissió, això sí, serà provisional, perquè el dirigent republicà té la intenció de tornar-se a postular per continuar liderant el partit en el congrés del 30 de novembre. A partir d'ara, el militant de base Oriol Junqueras buscarà l'aval de la militància a través de les visites al territori que ja feia quan era president, però ho haurà de fer sense la infraestructura del partit. "Avui he formalitzat la meva dimissió, tot ha anat tal com estava previst. Tinc moltes ganes d'ajudar", ha afirmat a l'acabar la reunió de l'executiva del partit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Junqueras s'ha acomiadat de la direcció i està previst que aquest dimarts ho faci dels treballadors en una trobada a la seu del partit. Dissabte encara podrà participar en el consell nacional previst per analitzar els resultats electorals. De fet, com a expresident, el consell nacional és l'únic òrgan on encara podrà participar, si ho desitja, durant els pròxims mesos fins a la celebració del congrés. En la reunió de dissabte, Junqueras té dret a vot com a expresident, i tot i que té dret a prendre la paraula, no està previst que faci cap discurs.

El partit està immers en una pugna interna per decidir el lideratge i el rumb després de diverses patacades electorals. El ja expresident fia els seus suports per seguir liderant el partit a la militància de base repartida arreu del territori, amb qui aquests últims mesos s'ha anat reunint. Marta Rovira es va desmarcar del camí de Junqueras en l'executiva del 15 de maig, quan va defensar una renovació de lideratges davant la intenció de Junqueras de continuar al capdavant de la formació.

En els mesos vinents, Junqueras haurà de prendre el pols de la militància per veure els suports que realment té, sabent que una bona part de la seva executiva intentarà convèncer els militants de la necessitat de prescindir d'ell. A hores d'ara, encara és una incògnita si els crítics amb Junqueras presentaran una candidatura alternativa. Ningú s'ha postulat obertament per rellevar-lo.

Després que Junqueras s'hagi acomiadat de la direcció, el partit ha publicat un missatge a X d'agraïment. "Moltes gràcies Oriol Junqueras, per la convicció, la fortalesa i la determinació. Fins a la victòria, sempre", han escrit.

stats