Política
Política 09/01/2012

Junqueras avisa que "s'allunya l'escenari" d'un acord pressupostari amb el Govern

El president d'ERC reitera que donaran suport al Govern "en cas que avanci cap a un model de concert econòmic"

Acn
2 min

BarcelonaEl president d'ERC, Oriol Junqueras, ha manifestat aquest dilluns que "l'escenari d'un possible acord" amb el Govern per pactar els pressupostos de la Generalitat s'allunya. Junqueras ha explicat que des de fa dues setmanes "les converses tècniques" no estan avançant en el bon camí, i així com ERC "ha insistit en oferir la seva ajuda al país", "no arriben" els acords que haurien de fer possible el seu vot favorable als pressupostos.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El republicà apunta que el Govern "sembla preferir" altres socis, en una clara referència al PSC i al PP, i ha alertat que pactant amb el PP el Govern estaria "anticipant algunes de les intencions que els populars tenen respecte de Catalunya", abonant la seva "asfíxia financera".

Oriol Junqueras ha fet seva l'expressió "asfíxia financera", utilitzada aquest matí pel conseller Andreu Mas-Colell, per advertir el Govern que "lamentaria" un pacte pressupostari amb el PP que suposi "més retallades i asfíxia financera pel país".

El president d'ERC ha assegurat que les converses amb el Govern per arribar a un acord favorable als comptes del 2012 "no avancen" des de fa dues setmanes, i ha instat l'executiu català a "carregar-se de força política" amb un gran consens al Parlament, atès que no té "força financera" per denunciar l'espoli fiscal que pateix " el nostre país", ha assenyalat Junqueras.

"Sorpresos" davant l'actitud del Govern

Junqueras s'ha mostrat "sorprès" davant el fet que el Govern "tingui dubtes" per acceptar les propostes d'ERC, i en canvi "estigui disposat a aprovar els pressupostos amb aquells que acaben d'apujar 7 punts percentuals l'IRPF en els trams de renda més alts". Així mateix, el republicà ha criticat que el PP a Catalunya digui que només aprovarà els pressupostos si no hi ha increments d'impostos, que "renegui" de les propostes d'ERC d'incrementar el tram mes alt de l'IRPF d'un 1% i a Madrid ho faci en un 7%.

Evitar més "retallades"

El president d'ERC ha reiterat que no hi ha "un element determinant" per decantar les negociacions, però sí que n'hi ha d'importants. Evitar més "retallades", com l'anunci fet avui pel Govern de suspensió de la partida de 112 milions d'euros destinada a les Escoles Bressol, és l'objectiu d'ERC. En aquest sentit, Junqueras ha reiterat com una proposta central l'aplicació d'un impost sobre els dipòsits bancàris (del 0,2% al 0,5%) que, calculen, reportaria uns ingressos de 500 milions d'euros a les arques de la Generalitat.

stats