PRESSUPOSTOS 2013
Política 04/04/2013

Junqueras rebutja votar els pressupostos encara que contemplin un dèficit de l'1,5%

El líder d'ERC afirma que aquest sostre implicaria igualment retallades per valor de 3.200 milions, que considera "absolutament inassumibles"

Roger Tugas
2 min

BarcelonaEl president d'ERC, Oriol Junqueras, ha rebutjat amb contundència aquest dijous votar uns pressupostos per a la Generalitat que contemplin un sostre de dèficit de l'1,5%, que ha titllat d'"absolutament inassumibles". "Si algú es pensa que avalarem això, s'ha begut l'enteniment", ha afirmat el líder dels republicans, que ha quantificat les retallades necessàries per complir amb un 1,5% en 3.200 milions d'euros −1.000 milions per reduir el dèficit actual del 2%, 400 milions en més interessos del deute, 400 milions en reducció d'ingressos per la crisi i 1.400 milions per no poder comptabilitzar privatitzacions ja fetes com les de l'ATLL o Tabasa−. Per contra, complir amb el 0,7% de dèficit fixat ara significarien uns 4.800 milions d'euros de retallades. "És igual ofegar-se a 3,2 metres sota el mar que a 4,8", ha etzibat Junqueras.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així, en una conferència al Fòrum Europa i escoltat pels consellers de Justícia, Germà Gordó, i de Benestar Social, Neus Munté, i els portaveus parlamentaris de CiU i el PSC, Jordi Turull i Maurici Lucena, respectivament, el líder d'ERC ha lamentat que "el panorama per a aquest any és desesperat, dramàtic" i "la situació és tràgica". Tant, ha afegit, que gent "carregada de bona fe" −en relació amb dirigents de CiU− està "disposada a aplaudir o celebrar que el sostre de dèficit en lloc del 0,7% sigui de l'1,5%". Junqueras ha denunciat que, tot i la crisi, el dèficit fiscal català es manté per sobre dels 13.000 milions i, per aquest motiu, ha reiterat que, "si la decisió sobre el total del pressupost de la Generalitat la pren el govern espanyol i aquesta decisió té un impacte tràgic en la nostra economia, ERC no avalarà aquests pressupostos".

Tanmateix, el líder republicà ha afirmat que hi ha una "enorme coincidència del diagnòstic amb el Govern" i ha insistit en la necessitat de "posar el futur del país en mans de la gent del país" perquè no estigui "en mans de la gent que no vol que aquest país tingui futur".

stats