Política 19/06/2014

Junqueras justifica l'absència d'ERC en la proclamació de Felip VI: "No cal fer comèdia"

El president republicà assegura que la història ha demostrat que de l'estat espanyol no es pot esperar res, ni quan és una monarquia ni quan és una república

Acn
2 min
El president d'ERC, Oriol Junqueras, en una entrevista a l'ACN / ACN

BarcelonaERC ha estat un dels partits amb representació al Congrés que ha decidit no assistir aquest dijous a la proclamació de Felip VI com a nou rei d'Espanya, una decisió que el president d'ERC, Oriol Junqueras, considera lògica, ja que no té "cap esperança que l'estat espanyol canviï d'actitud respecte als drets i interessos dels ciutadans de Catalunya". En una entrevista a l'ACN, Junqueras ha explicat que ERC no volia fer "comèdia" i assistir a un acte que podria ser interpretat com un aval als canvis que s'han produït a l'Estat. "La història ens ha demostrat que de l'estat espanyol no en podem esperar res, ni quan és una monarquia absoluta o constitucional ni quan és una república", ha destacat. Junqueras no té cap interès en el relleu dinàstic al capdavant de l'Estat. "El meu objectiu no és veure com ens entenem amb un estat que mai ha volgut entendre's amb nosaltres, que no té cap intenció de pactar res significatiu amb nosaltres", ha insistit el líder republicà. "El meu objectiu és la llibertat del meu país, la democràcia, i que els ciutadans tinguin les millors eines per garantir la justícia social", ha subratllat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Al líder republicà tampoc li interessen les raons que hagin portat Joan Carles I a abdicar en el seu fill. "Que ho facin pel que vulguin i com vulguin", ha indicat. "El que hem de fer nosaltres és defensar la democràcia i els interessos dels ciutadans de Catalunya", ha recalcat.

Ni Alfred Bosch ni Joan Tardà ni Teresa Jordà assisteixen aquest dijous a la proclamació del nou monarca al Congrés dels Diputats perquè no confien en les institucions espanyoles. "Quan n'hem tret una cosa de profit? Quan hi ha hagut un reconeixement efectiu dels nostres drets col·lectius i socials? Si no ha passat mai, és perfectament raonable pensar que no passarà", ha opinat el president republicà.

Per últim, no ha volgut valorar l'assistència del president de la Generalitat, Artur Mas, als actes institucionals previstos a Madrid. El president d'ERC s'ha limitat a dir que és una decisió que correspon a Mas i que ell no opina sobre el que fan els altres.

stats