ELECCIONS 25-N
Política 21/11/2012

Junqueras: "No necessitem el permís de l'Estat per convocar un referèndum"

El líder republicà afirma que la paraula del govern espanyol i del PP "no val res" i, per tant, no val la pena negociar res fins que l'estat català sigui una realitat

Acn
3 min
Junqueras ha votat simbòlicament a favor d'un referèndum per l'estat propi al campus de Ciutadella de la UPF. / ACN

BarcelonaEl candidat d'ERC a la presidència de la Generalitat, Oriol Junqueras, ha renunciat explícitament a negociar amb l'Estat la convocatòria d'un referèndum d'independència. Junqueras ha afirmat aquest dimecres que la democràcia i la voluntat dels catalans està per sobre de les lleis espanyoles i que, donat que la paraula del govern espanyol "no val res" -pel seu historial d'incompliments-, la Generalitat no necessita negociar amb l'Estat la convocatòria de la consulta d'autodeterminació. "No necessitem el permís de l'Estat per convocar un referèndum", ha anunciat al Campus de la Ciutadella de la UPF, on aquest dimecres al matí ha pronunciat una conferència sobre economia als estudiants universitaris. "Negociar amb l'estat espanyol no serveix de res, perquè incompleix els seus compromisos", ha explicat Junqueras a la premsa, quan se li ha preguntat l'opinió sobre l'acord al que haurien arribat Alícia Sánchez-Camacho i Mariano Rajoy per un futur nou model de finançament per a Catalunya. "Els acords als que pugui arribar internament el PP sabem que no valen res, perquè el PP és el mateix que incompleix tots els compromisos amb la societat catalana en infraestructures ferroviàries, en la disposició addicional tercera de l'Estatut i en tantes altres qüestions. Per tant, la paraula del PP tothom sap que no val res", ha afegit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El full de ruta d'ERC passa per la convocatòria d'un referèndum per la independència de Catalunya durant el 2014, un cop l'Estat hagi vetat l'opció de convocar-lo seguint l'actual llei espanyola i també la futura llei catalana de consultes. La convocatòria es farà, per tant, apel·lant a la legislació internacional. "Allò que converteix un referèndum en vinculant és el resultat. La democràcia està per sobre de totes les lleis, fins i tot per sobre de les de l'estat espanyol, i això ho reconeix la comunitat internacional", ha explicat.

Preocupació per la Universitat i els Centres de Recerca

Aprofitant que era a la Universitat, Junqueras ha trencat una llança en favor de l'educació i la recerca un cop s'ha conegut que el govern espanyol retallarà la concessió de beques al personal investigador de manera immediata. "Això posa en risc de forma molt significativa el futur de Catalunya", ha lamentat.

El líder republicà ha recordat que si Catalunya és competitiva és, precisament, per la qualitat dels seus professionals, treballadors i empresaris, i no pas per la presència de matèries primeres o de fonts d'energia al país -que no hi són. Junqueras s'ha mostrat preocupat pel futur de la universitat a Catalunya i també pel dels centres de recerca i ha sumat aquesta qüestió als arguments perquè el Principat esdevingui un estat independent el més ràpidament possible

"A tu t'agradaria que algú decidís el futur de Dinamarca?"

Mentre caminava pel Campus de la UPF en direcció a l'Aula Magna per pronunciar la conferència, Junqueras ha estat interpel·lat per un periodista danès, que li ha fet diverses preguntes al voltant de la independència de Catalunya.

Entre d'altres, li ha preguntat perquè ERC defensa sortir de l'estat espanyol enlloc d'intentar solucionar els problemes plegats. Junqueras se l'ha mirat i li ha respost amb una nova pregunta. "A tu t'agradaria que algú decidís el futur de Dinamarca?". "No", ha estat la resposta del periodista, fet que Junqueras ha aprofitat per canviar els papers i tornar a fer d'entrevistador. "Tu voldries que Dinamarca renunciés a la seva independència". "No", ha tornat a respondre el periodista danès. "Nosaltres volem el mateix", ha explicat el candidat republicà.

stats