ELECCIONS AL PARLAMENT
Política 08/11/2012

Oriol Junqueras: "Negociar amb l'estat espanyol no té cap sentit perquè no és de fiar"

Entrevista al candidat d'ERC a les eleccions del 25-N, amb Mònica Terribas

Mònica Terribas
6 min

A criteri d'Oriol Junqueras, quines són les fissures del projecte d'Artur Mas per arribar a l'estat propi?

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

ERC parla sense cap tipus de complex d'independència i ens sembla que al món tothom entén la paraula independència .

Però de qui serien independents?

Nosaltres seríem independents...

De qui?

De l'estat espanyol.

No d'Europa...?

No, esclar que no.

Vostès marquen la independència respecte a l'Estat, només.

Esclar, tots els estats són independents respecte a un altre estat. No hi ha cap estat que sigui independent respecte al món.

L'argument del president i candidat de CiU és dir que no és realista afirmar que serem independents perquè som interdependents, som dependents de la Unió Europea...

Pregunti-li a un alemany si renuncia a la independència. Pregunti-li a un danès si renuncia a la independència de Dinamarca. Jo entenc que tothom vulgui explicar les coses com vulgui, però el món les explica d'una determinada manera. I el món parla d'independència, parla de referèndums d'independència. La prova és que enlloc del món han decidit realitzar cap referèndum d'interdependència.

Doncs mulli's i digui'm quina és la pregunta que proposaria.

"Vostè vol que Catalunya sigui un estat independent?"

Aquesta seria la pregunta...

Sí, o "Vostè vol la independència de Catalunya?" Són preguntes clares que, per tant, impliquen respostes explícites, i hem de donar al món una resposta explícita.

¿Abans caldria negociar amb l'Estat per encabir la consulta dins del marc constitucional?

Nosaltres estem convençuts que negociar amb l'estat espanyol no té cap sentit, perquè l'estat espanyol sempre incompleix tots els acords a què arriba, no és de fiar.

Ha dit que s'havia d'esgotar aquesta via...

Nosaltres estem convençuts que parlar amb l'estat espanyol no té sentit i estem convençuts que l'estat espanyol no voldrà parlar i que, si vol parlar, ens enganyarà, perquè ho ha fet sempre.

Què faria ERC, llavors?

Si ERC guanyés les eleccions per majoria absoluta el 25-N proclamaríem la independència des del Parlament aquella mateixa setmana, perquè estem convençuts que no s'hi val a badar, que no podem perdre el temps, que tenim empreses que tanquen cada dia, que tenim autònoms que pleguen cada dia, que tenim botigues que demà no obriran i treballadors que es queden sense feina. Si no guanyem per majoria absoluta, cosa que també pot passar, intentarem convèncer el partit que hagi guanyat que això es faci tan ràpid com sigui possible. En tot cas, no podem esperar al 2020...

Mas va dir l'altre dia que calia trobar el millor moment. ¿Per vostè quin és el millor moment?

El millor moment és tan aviat com sigui possible.

Ahir Joan Herrera ens deia que ell s'asseurà a la taula a negociar la consulta sense condicions. ¿És del mateix parer?

Sí, del tot. La independència és prou important per ella mateixa perquè fem tot el possible per assolir-la.

Posi's en l'escenari que la UE diu a Catalunya ha de tornar a començar el procés de reincorporació. ¿Seguiria defensant el procés?

Jo defenso la Catalunya independent en tots els casos.

¿Estaria disposat a assumir el cost que suposaria quedar fora de la UE?

Aquesta pregunta que em planteja és com si em digués: "En el supòsit que la gravetat universal deixés d'existir, les pomes seguirien caient?"

Perdoni, però hi ha un munt de persones que s'estan plantejant aquest escenari.

Aquest munt de persones que vostè diu són tots polítics de l'estat espanyol.

I el senyor Duran...

Bé, polític de l'estat espanyol, no? Gràcies per posar-m'ho tan fàcil.

Amb el cor a la mà, ¿creu en Artur Mas?

No ho sé, el que sí que sé és que, si ERC és decisiva, ens en sortirem.

No m'ha respost.

Si ERC és molt forta, segurament al president de la Generalitat actual no li quedarà altre remei que fer el que alguna vegada ha insinuat que vol fer i el que molts de nosaltres voldríem que fes.

Per tant, no hi creu?

Hi crec en la mesura que ERC sigui molt forta.

¿Hi haurà una fragmentació del vot independentista?

Com n'hi ha del vot espanyolista, que està fragmentat, oi? PP, PSOE, C's...

Per què no va ser possible un bloc independentista? ¿Perquè no es posaven d'acord en l'ordre de la llista?

Oriol Junqueras és una persona que al Parlament Europeu va treballar amb Ramon Tremosa i Raül Romeva; Oriol Junqueras és una persona que a Sant Vicenç dels Horts governa amb altres formacions polítiques; Oriol Junqueras és una persona que en les seves llistes municipals hi porta el president de la penya del Barça, el vicepresident de la penya del Madrid, el president de la penya sardanista, el president de la Peña de Amigos del Flamenco i el vicepresident de la Cofradía del Cristo Redentor de la Salud y de la Virgen de la Soledad en Compañía de la Buena Gente de los Amigos de Granada. Per tant, Oriol Junqueras és una persona que suma amb pràcticament tothom...

Era impossible sumar-hi SI?

Oriol Junqueras no pot obligar els altres a arribar a acords.

¿El millor que podria passar és que el president i el cap de l'oposició fossin el senyor Artur Mas i el senyor Oriol Junqueras...

A mi m'agradaria que fos al revés, però entenc que potser serà així com planteja vostè...

...perquè d'aquesta manera puguin presentar-se al món amb el seu pla de manera conjunta?

Seria molt bonic que el president i el cap de l'oposició puguin presentar-se junts davant del món per explicar que volem ser un país independent.

Anem a l'eix social. Si arribés un pacte fiscal ara, ¿el descartaria encara que millorés les condicions i el benestar de les persones?

Del tot, jo l'he descartat sempre. Jo sempre vaig deixar molt clar que res de pacte fiscal, que del que es tractava era d'assolir la sobirania fiscal de Catalunya. Va ser Mas qui va interpretar que havia de negociar. Nosaltres sempre vam ser molt explícits en contra de qualsevol pacte.

¿I si el govern espanyol ofereix ara una millora del finançament?

Direm que no. Si l'estat espanyol ens ofereix un pacte nosaltres hi estarem en contra.

¿Encara que això faci patir la gent d'aquest país?

Precisament per això estem en contra dels pactes amb l'estat espanyol! Perquè qui fa patir la gent del nostre país és l'estat espanyol!

Alguna cosa devem fer malament els catalans en la gestió, no?

L'hi dic molt ràpid: si ens prenen més de la meitat dels impostos que paguem, ¿de qui és culpa que no hi hagi diners per a les nostres escoles i els nostres hospitals? I després també és culpa de CiU, que aprova uns pressupostos en què renuncia a ingressos fiscals. Va renunciar al tram més alt de l'impost de successions...

El tripartit va eliminar la part més gran d'aquest impost...

Nosaltres vam deixar un tram perquè estàvem convençuts que aquell tram era important, i seguim pensant exactament el mateix. I hem fet propostes de millora dels ingressos fiscals en dues línies. Una, rebaixar l'IRPF i l'IVA perquè hi ha un excés de pressió fiscal sobre les rendes de treball de les classes mitjanes i populars, un excés de pressió en el consum que contreu la nostra economia, ens fa a tots més pobres i envia els nostres treballadors a l'atur. I dues, posar un impost sobre les transaccions financeres.

¿No li fa por que el capital que ha d'invertir a Catalunya s'espanti i no es quedi aquí?

Gens, perquè les nostres propostes són propostes que aplica Alemanya, Àustria, Holanda, Bèlgica, França, el Regne Unit, Dinamarca i Suècia.

Diu que el que defensa ho fa Alemanya i altres vegades ha dit que comunisteja. Pot aclarir com lliguen les polítiques de Merkel amb el comunistejar, sisplau?

I tant, és un plaer tenir l'oportunitat d'explicar-ho! El 2010 Alemanya va decidir retallar el seu pressupost públic en 40.000 milions d'euros, és impressionant.

Equival al nostre pressupost.

De fet és més que el nostre pressupost. És un programa pluriennal. Per tant, no els havien de retallar en un sol any. Simultàniament va incrementar el pressupost en internacionalització de l'economia, en innovació, recerca i ensenyament. Això és una bona mesura, està bé. Com va retallar Alemanya el seu pressupost públic? Per exemple retallant un 40% el pressupost del ministeri de Defensa. Això està bé!

¿Engegaria una campanya per demanar al poble de Catalunya que pagui els seus impostos a través d'una agència tributària catalana?

El Govern de Catalunya té l'obligació de fer tot el possible per cobrar tots els impostos que paguen els ciutadans de Catalunya. No és que sigui un dret -que ho és- sinó també una necessitat urgentíssima.

Altres formacions independentistes diuen que el català ha de ser l'única llengua oficial a Catalunya. Què defensa vostè?

El que diu ERC és molt clar: el català és la llengua pròpia de Catalunya, inqüestionable, ha de ser llengua oficial, inqüestionable, la llengua vehicular de l'ensenyament, inqüestionable, la llengua prioritària de l'administració -com ho és en part ara en algunes administracions i gens en l'administració de justícia-, i el castellà ha de tenir garantit un estatus que permeti que els ciutadans es puguin adreçar a l'administració o a un jutge en espanyol.

El senyor Mas ha dit que una possibilitat de fer la consulta legal seria convocant unes legislatives...

Per què CiU s'obsessiona a fer les coses tan difícils? Que posi en el seu programa la proposta de l'ANC, com fa ERC! No ens facin perdre més el temps! Ara què haurem de fer: unes eleccions després de les eleccions?

Li preguntava què li semblava.

El que vol ERC és fer les coses senzilles, fàcils i amb rigor, fer les coses de pressa, que no podem perdre el temps, que tenim 840.000 aturats, 300.000 dels quals sense prestacions socials. Tota aquesta gent que posa part de les seves esperances en les properes eleccions, què els hi hem de dir? Ara fem unes eleccions i d'aquí un any farem unes altres eleccions, perquè després farem una consulta, perquè la consulta..Per favor, anem per feina!

stats