Pablo Casado porta a Barcelona la seva croada contra la immersió

El líder del PP exigeix a Sánchez que apliqui el 155 si no es compleix amb el 25% de castellà a les aules

3 min
Fernández i Casado ahir a Barcelona

Barcelona"El català és una llengua profundament espanyola, i s'ha de defensar i promoure amb els mateixos instruments amb què es promou l'espanyol". Amb aquestes paraules, el líder del PP a Catalunya, Alejandro Fernández, ha reivindicat la llengua catalana en un acte contra la immersió lingüística que s'ha desenvolupat gairebé íntegrament en castellà. Tant ell com el president del partit, Pablo Casado, han defensat que s'ha de protegir el català, encara que un i altre han associat l'ús d'aquesta llengua a les escoles amb un "projecte polític determinat" i una "imposició ideològica". Després que Ciutadans iniciés la seva ofensiva contra la immersió per terra, mar i aire, també el PP ha volgut participar in situ en la croada. Sortint de reunir-se amb representants de diferents entitats unionistes, Casado ha anunciat una ofensiva legislativa per protegir el castellà, ha exigit l'aplicació de l'article 155 a Catalunya perquè es compleixi la sentència del 25% d'espanyol a les aules i ha assimilat el cas de la família del nen de l’Escola Turó del Drac de Canet de Mar amb la segregació racial que hi havia als Estats Units als anys 60: "Kennedy escortava els alumnes davant la segregació; hi ha d'haver presidents com Kennedy que decideixin donar la batalla".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El líder del PP ha carregat contra "l'assenyalament" de la família de Canet que va demanar el 25% de les classes en castellà a l'escola i que en els últims dies ha aixecat polseguera. "Fins on ha arribat el verí nacionalista?", s'ha preguntat: "Som aquí defensant els drets lingüístics i la llibertat educativa que consagra la nostra nació". El dirigent conservador ha parlat d'un "autèntic apartheid lingüístic" i ha recordat la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que dona la raó a la família: "Ningú està parlant de prohibir el català. Per què s'hi oposen?". Per al conservador, el motiu és que "estan fent servir la llengua com un instrument d'enginyeria social". I ha recordat al Govern que no complir amb el pronunciament judicial pot implicar un "delicte de desacatament, de desobediència", i de "prevaricació": "Si persisteix en aquesta actitud, acudirem als tribunals", ha avisat.

Així, Casado ha exigit al president espanyol, Pedro Sánchez, que apliqui el 155 a la Generalitat si no es dona compliment a la sentència del 25% en castellà. I ha anunciat, a més, una sèrie de mesures. El PP ha registrat una proposició de llei al Congrés per a la creació del "cos d'alta inspecció educativa" que ha de garantir "la fi de l'adoctrinament" a les escoles. "S'evitarà la ineficàcia que l'alta inspecció ha tingut fins ara, per falta de personal o de rang normatiu", ha explicat. Com ja va fer Cs, els conservadors també han portat el cas a Europa i han registrat una "pregunta escrita a la Comissió Europea", així com un escrit a la "comissió de peticions del Parlament Europeu".

Llei de llengües

"Quan arribem al govern, s'aprovarà la llei de llengües a nivell nacional", ha insistit, lamentant haver de "regular una llei per blindar, tutelar i defensar tant la llibertat d'elecció de llengua a l'educació com per a la funció pública i la neutralitat de l'espai públic lingüístic". En paral·lel, des del PP proposen una "reforma de la llei d'educació" que inclogui totes les llengües oficials com a "vehiculars". De fet, Fernández ha defensat que la immersió lingüística ha contribuït a la reducció de l'ús del català als carrers. "El separatista creu que a través de la immersió és l'única manera que el català tiri endavant", ha dit, i ha argumentat –de nou, en castellà–, que "seria molt més útil que intentéssim promoure en positiu el català".

stats