Eleccions gallegues

Pablo Iglesias renega del pacte de Podem amb Sumar a Galícia i crida a votar el BNG

El cofundador del partit lila insta les bases a rebutjar la coalició a les eleccions gallegues

2 min
Yolanda Díaz i Pablo Iglesias el mes de febrer del 2020, quan el govern de coalició tot just començava a caminar.

BarcelonaLa guerra oberta entre la cúpula de Sumar i Podem continua. L'endemà que les dues executives a Galícia anunciessin un preacord per concórrer junts a les eleccions autonòmiques, l'exvicepresident del govern espanyol i cofundador de Podem Pablo Iglesias ha instat les bases dels liles a Galícia a rebutjar la coalició amb Sumar a les primàries que se celebren des d'aquest dijous i fins divendres i ha demanat el vot per al BNG. Iglesias critica la proposta llançada pel partit de Yolanda Díaz, que dimecres es va desplaçar a Galícia per segellar l'entesa, i insisteix que l'oferta és fins i tot pitjor que la que Sumar els va oferir a les darreres eleccions espanyoles. El preacord preveu que Podem tingui el segon lloc a la circumscripció de la Corunya, el primer a Lugo, el tercer a Ourense i el quart a Pontevedra. A les darreres eleccions, la coalició entre Podem, EU i Anova –l'escissió del BNG– es va quedar sense representació al perdre els 14 representants que havia assolit el 2016, quan es va convertir en la segona força. El BNG, que va passar de 13 a 19 diputats, va ser qui va capitalitzar la desfeta de la coalició.

Després de recordar que el sistema electoral gallec situa en el 5% el llindar a cada província per obtenir representació, Iglesias insta a no secundar el preacord en un article a Canal Red, el mitjà que dirigeix i des del qual marca el full de ruta de la formació lila: "El més eficaç per intentar produir aquest canvi polític a Galícia i facilitar un govern progressista i d'esquerres a la comunitat no és que Podem Galícia rubriqui un acord amb Sumar que, fins i tot aconseguint treure els seus votants al carrer el diumenge electoral malgrat la decepció, és molt difícil que converteixi els vots en diputats". El que va ser número 1 de Podem no es mossega la llengua a l'hora de criticar la coalició per als comicis del 18 de febrer amb Sumar, a qui acusa de mantenir "una dinàmica de veto i exclusió que està conduint a una disgregació i a un empetitiment de l'espai" de l'esquerra alternativa.

Davant d'aquest escenari, Iglesias insisteix en el rebuig a concórrer amb Podem i advoca per votar el BNG. "Aquest vot dual és el que té més potencialitat per generar un nombre més gran de diputats i diputades d'esquerres al parlament gallec per a una investidura reeixida", diu. L'exlíder lila també critica que s'hagi acordat que només surti el nom de Sumar a la candidatura i que s'hagi imposat que la portaveu al Congrés, Marta Lois, sigui la cap de llista a la Xunta sense debatre-ho. La crida d'Iglesias es produeix després del trencament de Podem amb Sumar al Congrés i que els liles hagin acordat presentar-se en solitari a les eleccions europees amb l'exministra Irene Montero, a qui Sumar va vetar de les llistes a les generals, com a candidata.

stats