Política 06/03/2015

Acaba la reunió del Pacte Nacional pel Dret a Decidir amb la vista posada a les eleccions del 27-S

Rigol es proposa "reactivar el procés" a través de l'organisme, segons ha explicat en una entrevista a Catalunya Ràdio

Roger Mateos
2 min
El Pacte Nacional pel dret a decidir s'ha reunit aquest divendres per debatre els pròxims passos del procés sobiranista / PERE VIRGILI

BarcelonaQuatre mesos després de l’última trobada, els partits i entitats que integren el Pacte Nacional pel Dret a Decidir s'han reunit aquest matí durant dues hores per debatre com encaren els pròxims passos del procés sobiranista. L’última reunió es va celebrar en vigílies del 9-N. Ara, a l’horitzó s’hi situen les eleccions del 27 de setembre, que no generen precisament consens entre les forces sobiranistes a l’hora de considerar-les com un plebiscit sobre la independència. De fet, ni Unió ni ICV-EUiA les veuen així.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Conscient dels delicats equilibris sobre els quals s’aguanta ara el Pacte, Joan Rigol –que n’és el coordinador– ha mirat de teixir un complicat consens al voltant d’una nova declaració que s’aprovarà avui i que intenta no incomodar cap de les parts. El pronunciament emparaulat, segons les diverses fonts negociadores consultades per l’ARA, a la força haurà de ser retòric i no podrà anar gaire més enllà de proclamar que les eleccions del 27-S han de “mantenir” la reivindicació del dret a decidir dels catalans. "La nostra feina és reactivar el procés", ha indicat Rigol en una entrevista a 'El matí de Catalunya Ràdio'.

A més de refermar la vigència del dret a decidir i d’apostar per mantenir un debat democràtic i plural al voltant del procés, es convidarà la gent a participar i votar el 27-S. La reunió també servirà per aprovar un manifest en contra de la decisió del Tribunal Constitucional de tombar la llei de consultes i el decret del 9-N. A la reunió, que encapçalarà un cop més el president de la Generalitat, Artur Mas, hi participaran els eurodiputats de CiU, ERC i ICV-EUiA, que explicaran com es percep des d’Europa el procés polític per decidir el futur de Catalunya.

La CUP ha decidit no assistir a aquesta trobada. És la primera vegada que l'esquerra independentista s'absenta d'un acte convocat per aquesta plataforma, que engloba representants de les institucions catalanes, partits polítics i entitats socials. La CUP es troba en procés de redacció d'una proposta de full de ruta i, fins aleshores, "manté tots els espais relacionats amb el procés en repòs", segons han confirmat fonts del partit a l'ACN. Aquest és el mateix motiu pel qual han congelat les negociacions sobre el full de ruta independentista del president de la Generalitat, Artur Mas, i el líder republicà, Oriol Junqueras.

stats