Paluzie assumeix que la independència de Catalunya comportaria "setmanes o mesos de caos"

La presidenta de l'ANC avisa que sense la via unilateral no serà possible arribar a l'estat propi

ARA
3 min
Elisenda Paluzie durant l'entrevista a l'ACN

Barcelona"Setmanes o mesos de caos". Aquests serien els costos, segons la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, d'aconseguir la independència de Catalunya. La líder de l'entitat aposta per una declaració d'independència "efectiva" i descarta la demanda d'un nou referèndum. El següent pas seria presentar-se com una "nova autoritat" en el context internacional i tenir "prou força" per ser reconegut com un estat. Aquest seria el punt on hi hauria un impàs de "caos". Per a Paluzie, els dirigents independentistes han d'estar disposats a córrer aquest risc i assumir una "transició dificultosa". Aquest full de ruta difereix de la dinàmica dels últims mesos de la política catalana, en què, amb Esquerra al capdavant de la Generalitat, s'ha optat més pel desgel i el diàleg que per la confrontació. I, de fet, el full de ruta amb què es va arribar a la tardor del 2017 obviava les dificultats –almenys públicament– en l'hipotètic moment de transició cap a la independència.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'escenari que planteja Paluzie seria completament nou, i així ho recorda en una entrevista a l'ACN, en què rememora com després de l'1-O no es va arribar a aquest punt perquè es va optar per intentar forçar el diàleg amb l'Estat. Un fet que la líder de l'Assemblea qualifica de "fracàs", fins al punt que retreu a l'executiu del 2017 que presidia Carles Puigdemont que no intentés amb més fermesa aconseguir el reconeixement internacional. “Mai el nostre Govern va trucar a cap cancelleria demanant-ho. Potser no hi haurien estat [d'acord], però no es va fer aquest pas”, ha criticat. En aquest sentit, també ha carregat contra els dirigents polítics d'aquell moment per haver donat a la Moncloa “temps per activar-se” i "perdre aquella oportunitat".

Amb tot, Paluzie considera que la unilateralitat és l'única manera d'assolir la independència i critica aquells que mantenen dubtes amb aquesta via. La va qüestionar Oriol Junqueras en un article a l'ARA al mes de juny: el líder republicà es va refermar en l'aposta per la via acordada dient que "altres vies no són viables ni desitjables en la mesura que, de fet, ens allunyen de l'objectiu que cal assolir". Aquestes paraules van rebre l'oposició de la CUP i del secretari general de Junts en dos articles també en aquest diari. I, ara, també ho ha criticat Paluzie. La líder de l'ANC és taxativa i ha assegurat que "si acaba triomfant la idea que la unilateralitat no és possible, significa acabar impregnant la ciutadania la idea que la independència no és possible". En la mateixa línia, Paluzie ha afegit que transmetre que l'estat propi "només" es pot aconseguir amb un referèndum acordat acabarà fent de" la independència "una cosa romàntica".

"Hi ha bastant desànim"

I tots aquests errors, segons Paluzie, han portat a la "frustració" del moviment independentista. La líder de l'entitat, que aquest Onze de Setembre organitzarà la desena manifestació independentista consecutiva per la Diada, ha reconegut que el sobiranisme està passant per un període "particularment difícil": "Hi ha bastant desànim, gent bastant frustrada amb els partits polítics i amb el Govern", ha admès. Per això, veu la protesta de la Diada com una "oportunitat" perquè els participants "expressin lliurement aquests sentiments".

De moment, Paluzie es continuarà expressant com a líder social i no farà el pas a la política, ja que ha rebutjat seguir els passos dels seus dos predecessors, Carme Forcadell i Jordi Sànchez, i anar a les llistes d’un partit independentista. “Que acabi instituint-se que tots els presidents de l'ANC acaben en llistes o càrrecs polítics no crec que sigui bo per a l'entitat”, conclou.

stats