La CUP respon a Junqueras: "No podem renunciar a la unilateralitat"

Els cupaires denuncien en un article a l'ARA que el govern espanyol vol tancar un cicle de lluites amb els indults

2 min
Diputats de la CUP davant la línia policial aquest dimarts

Nou toc d'alerta de la CUP a ERC. Si l'endemà que Pere Aragonès prengués possessió del càrrec de president els cupaires ja van carregar contra els republicans per la presència de la Brimo en un desallotjament al Poble-sec, aquest dimarts, el dia després que el president d'Esquerra, Oriol Junqueras, refusés la unilateralitat, adverteixen que no es pot abandonar aquesta via. En un article publicat a l'ARA, el grup parlamentari de la formació anticapitalista deixa clar que l'independentisme no pot "renunciar a cap forma de lluita democràtica per guanyar la llibertat, tampoc a la unilateralitat", citant el llibre Tornarem a vèncer que van publicar el mateix Junqueras i Marta Rovira. És la resposta a l'article que va escriure aquest dilluns, també a l'ARA, el líder d'ERC, que va concloure que la via unilateral "ni és viable ni desitjable en la mesura que ens allunyen de l'objectiu que cal assolir".

La CUP, que considera que només des de la confrontació es forçarà l'Estat a negociar, es mostra molt crítica amb l'etapa de desgel oberta entre la Generalitat i la Moncloa amb els indults sobre la taula. En aquest sentit, alerta que l'acte d'aquest dilluns de Foment escenifica "una aposta institucional per l’entesa entre el govern espanyol i el govern català" mentre recorda que els promotors d'aquesta jornada "van oposar-se públicament –amb paraules i amb gestos– a la voluntat del nostre poble de decidir el seu futur". "Malgrat que el govern espanyol canviï de composició, els cicles històrics fan evident que és part d’una llarga tradició política de negació del dret a l’autodeterminació dels catalans i les catalanes", afegeixen els diputats cupaires.

El partit assembleari, que ja ha anunciat que no participarà en la taula de diàleg, torna a mostrar els seus recels amb la negociació que el Govern vol reprendre amb Madrid. "El diàleg en el marc de la Constitució espanyola és equivalent a obrir un pany amb la clau equivocada. No té sentit, ni més recorregut que el gest d’intentar obrir-lo", afegeix el grup parlamentari. En aquest sentit, ressalta que "la taula de diàleg s’aconsegueix amb les mobilitzacions del Tsunami Democràtic" i que el govern espanyol busca ara rebaixar la tensió tancant amb els indults "un cicle de lluita i d’organització". Així, avisen que el president espanyol, Pedro Sánchez, no acceptarà la celebració d'un referèndum acordat. "Que els partits progressistes també demonitzin el referèndum no fa més que normalitzar el marc dels que aixequen tots els fantasmes d’un passat trist i autoritari", diuen. Per aquest motiu, la CUP, que té la clau de la governabilitat, exigeix "fortalesa" a l'executiu de Pere Aragonès davant "la sordesa d’un PSOE atemorit per les amenaces de la dreta i d’uns jutges que fan de govern escombrant drets".

Reivindicant el paper de la ciutadania l'1-O, "quan la gent hi va posar el cos i el cor", la CUP destaca les mobilitzacions actuals contra els desnonaments, un dels seus camps de batalla, i emplaça ERC a "no fer naufragar la nau amb els cants de sirena" que arriben de la Moncloa. "La Generalitat ha de ser lleial a les necessitats i voluntats del nostre poble i fer honor al títol de republicana posant-se al costat de les que no tenim més futur que el país que puguem construir amb les nostres mans", remata l'article, signat pels seus diputats.

stats