Política 31/12/2019

L'ANC rebutja l'acord d'ERC amb el PSOE i crida les bases del partit a "reflexionar"

Elisenda Paluzie se suma al no de JxCat i la CUP a la investidura de Pedro Sánchez

Anna Mascaró
2 min
Elisenda Paluzie aquest migdia

BarcelonaEls termes de l'acord d'investidura entre ERC i el PSOE, que inclouen una consulta sobre les conclusions de la taula de diàleg, tal com va avançar ahir l'ARA, han tensat part del moviment independentista. L'ANC, que ja s'havia posicionat en contra d'un acord amb els socialistes que no passi pel dret a decidir i la "fi de la repressió", ha comparegut aquest migdia per afegir-se a les crítiques de JxCat. "El mitjà s'ha convertit en l'objectiu", ha lamentat la líder de l'entitat sobiranista, que ha criticat que ni "l'objectiu d'independència" ni el de "la llibertat dels presos i preses polítics" es reflecteixi, al seu entendre, en aquest acord. Per aquest motiu, ha fet una crida a les bases republicanes a rebel·lar-se contra l'aposta de la direcció de cara al consell nacional que se celebrarà el pròxim 2 de gener i que ha de ratificar el pacte. "Apel·lem a la reflexió", ha afirmat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Paluzie considera, així, que aquest acord pot encaminar-se "cap a una segona Transició tutelada per dalt com ho va ser la primera, pels aparells judicials de l'Estat". En el mateix sentit, la líder de l'entitat sobiranista creu que una abstenció d'ERC a la investidura de Pedro Sánchez pot malmetre la projecció internacional del Procés. "¿Com pots estar dient que t'estan vulnerant drets fonamentals de manera molt greu i profunda, i, al mateix temps, estar negociant i facilitant l'accés al govern d'aquells que ho estan fent?", ha etzibat Paluzie, que ha retret al PSOE que "ni tan sols políticament" s'hagi desmarcat de la repressió.

La líder de l'ANC s'ha mostrat decebuda amb la decisió d'ERC, que creu que contribueix a trencar la "unitat" del moviment independentista. "En els fronts exteriors (com Europa o el Congrés) és on té més sentit que anem units i amb una posició compartida, que ens faci més forts", ha dit mentre lamentava el que considera un "fre" a la via de la denúncia de la repressió a Europa. "Podem guanyar moltíssimes batalles en aquest camp", ha insistit. "Quantes vegades haurem d'esperar que ens enganyin i fracassin les negociacions?", s'ha preguntat. "No tenim prou elements de prova, ja?". Per aquest motiu, Paluzie ha demanat a les bases d'Esquerra que "reflexionin" sobre "els riscos enormes" de l'acord.

stats