Política 21/12/2022

El Parlament aprova els seus pressupostos sense acord per limitar les dietes dels diputats

Els parlamentaris seguiran cobrant indemnitzacions que no tributen a l'IRPF

3 min
La vicepresidenta del Parlament amb funcions de presidenta, Alba Vergés, en la reunió de la mesa que ha refermat la suspensió de Borràs

BarcelonaEl Parlament ha tirat endavant els pressupostos de la cambra de l'any 2023 sense cap acord per limitar les dietes dels diputats. És a dir, els parlamentaris seguiran cobrant indemnitzacions per representació i desplaçaments (tant si en fan com si no) amb una quantitat que pot arribar fins a 23.895,12 euros l'any sense tributar. De fet, per aquest motiu els comptes no han tingut el suport dels comuns i la CUP, que hi han votat en contra, i Junts, Cs i el PP, que s'han abstingut. També l'extrema dreta de Vox s'hi ha oposat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La diputada de la CUP Eulàlia Reguant ha lamentat que la majoria de la cambra hagi aparcat la reforma del sou dels parlamentaris i que no hagin avalat la proposta que presentaven els cupaires. Així, ha criticat que la mesa actués amb celeritat per acabar amb els privilegis dels treballadors de la cambra –en al·lusió a les llicències per edat destapades per l'ARA– i en canvi regni el "silenci" quan es tracta de tocar la "butxaca" dels representants públics.

De la mateixa manera, els comuns també han criticat que finalment no s'hagi pogut arribar a un acord per acabar amb aquest sistema de retribució. "Que seguim cobrant les indemnitzacions per desplaçament a l'agost no ho entenem ni nosaltres", han dit, ja que és un període estival en què el Parlament està tancat. "L'any vinent hem de posar fi a aquest privilegi", han sentenciat.

Pel que fa a Junts, s'ha acabat abstenint malgrat que va donar suport als comptes al setembre quan es van debatre a la mesa ampliada. Han criticat que no s'hagi arribat a un acord per reformar el salari dels parlamentaris –remarcant que Laura Borràs, quan era presidenta de la cambra, sí que ho va impulsar– i que no s'hagi apujat un 1,5% més el sou dels funcionaris de la cambra, aplicant el criteri que va aprovar l'Estat per al seu cos funcionarial. "Ens sorprèn el canvi de rumb", han lamentat, al seu torn, des d'Esquerra, que han defensat el pressupost de l'any que ve.

L'esquerra anticapitalista demanava que les indemnitzacions per desplaçament s'incorporin a la part fixa del sou dels diputats, encara que això impliqui que perden poder adquisitiu –si tot el que cobren ara passés a estar subjecte a l'IRPF, els diputats ingressarien menys–. La fórmula genera recels a la resta de partits, que estan d'acord a incorporar les dietes al salari fix sempre que no representi una reducció de la retribució final: és a dir, si s'augmentés la totalitat del sou brut dels parlamentaris per seguir ingressant el mateix un cop tributin. A la pràctica, doncs, seria el Parlament i tots els contribuents els que assumirien el cost de l'IRPF de les indemnitzacions dels diputats. Com que tampoc hi ha acord per a això, els diputats han decidit deixar-ho com està.

Com queda ara el sou dels diputats?

Actualment, el sou d'un parlamentari ras (sense els complements per tasques concretes, com la de portaveu) són 2.921,82 euros al mes, als quals s'ha de sumar una dieta lliure d'impostos que varia en funció del lloc on viu. Aquest 2022 un parlamentari que viu a l’àrea metropolitana de Barcelona ha cobrat 16.975,56 euros anuals per desplaçaments, mentre que un que té la residència a 80 km de Barcelona n'ha percebut 22.070,76. La xifra s’incrementa si es viu a una distància d'entre 81 i 190 km de la capital, amb 23.694,48 euros a l'any, i amb 23.895,12 euros si la distància és superior a 190 km. El sou mínim d'un diputat, doncs, va dels 4.300 als 4.900 euros mensuals, dels quals entre 1.400 i 1.900 són lliures d'impostos.

El que preveuen els comptes del 2022 és el mateix sistema que hi havia fins ara, vigent des del 2015, quan es va introduir una disposició al reglament del Parlament que deia que "progressivament" i "gradualment" les dietes lliures de tributar passarien a ser part fixa del sou, sense perdre poder adquisitiu, i que la mesa decidiria quina quantitat seria i en quins termes. De cara a l'any 2023 s'ha decidit que només sigui una anualitat.

stats