¿És Laura Borràs una represaliada més del Procés?

JxCat n'està convençut, ERC i la CUP en tenen dubtes i el recompte d'Òmnium no la inclou

2 min
La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ahir en la seva compareixença.

BarcelonaEls presos polítics, els exiliats, els alcaldes perseguits per posar les urnes l'1-O, els manifestants detinguts en les accions de protesta, els CDR acusats de terrorisme, els membres sobiranistes de la mesa del Parlament, els encausats pel Tribunal de Comptes o els lesionats per l'acció policial durant el referèndum. L'independentisme ha legitimat el recompte que de manera més o menys oficiosa ha fet Òmnium Cultural en col·laboració amb entitats com Irídia o Alerta Solidària, en el qual se superen els 3.000 represaliats del Procés. ¿Es pot considerar que Laura Borràs és una víctima més de la repressió de l'Estat? Per a la llista d'Òmnium, no, almenys en la darrera actualització d'ara fa sis mesos, segons expliquen fonts de l'entitat sobiranista. Sí que s'han incorporat, per exemple, les persones encausades en l'operació Volhov –que va més enllà de l'1-O–, però de moment no s'ha tingut en compte el cas de la presidenta del Parlament, a qui s'investiga per haver fraccionat presumptament contractes per beneficiar un empresari quan dirigia la Institució de les Lletres Catalanes (ILC).

En aquest recompte s'han basat multitud de declaracions dels líders de JxCat, ERC i la CUP i també del Govern i del Parlament. Però evidentment no és l'únic que existeix. Per a Junts, per exemple, no hi ha cap dubte que el cas que afecta Borràs és una evidència més de la "persecució política" contra l'independentisme. Les altres dues formacions, en canvi, han preferit no posicionar-se mai clarament sobre el tema. La CUP creu que si no fos independentista probablement no hauria estat investigada, però manté els dubtes sobre el fraccionament dels contractes, malgrat que Borràs els hagi negat repetidament. Des d'ERC han estat encara més ambigus sobre una qüestió que els incomoda profundament, tenint en compte que el partit vol continuar onejant la bandera contra la corrupció.

Ara fa un any els grups independentistes van presentar al Congrés una llei d'amnistia que no va ser ni admesa a tràmit per la mesa de la cambra baixa. Tot i el dubtós futur d'aquesta iniciativa, en principi és una de les dues potes que també es volen negociar amb el govern espanyol a la taula de diàleg. L'amnistia inclouria "tots els actes d'intencionalitat política" que hagin estat considerats delicte o falta administrativa vinculats a "la lluita democràtica per l'autodeterminació de Catalunya" des de l'1 de gener del 2013. Difícilment el cas de Borràs es podria veure reflectit en aquest escrit, tenint en compte que les irregularitats que el jutge li imputa estan relacionades amb la pàgina web de la ILC. En tot cas, si se li obre judici oral seran JxCat, ERC i la CUP els que hauran de consensuar si Borràs és una presumpta corrupta o una represaliada més.

stats