Política 10/04/2013

Tots els partits, menys PP i C'S, donen suport a l'incompliment del Govern de la resolució del TSJC

ERC, PSC i ICV-EUiA i CUP demanen que es blindi el model d'immersió lingüística

Marc Toro
2 min

BarcelonaERC, PSC i ICV-EUiA i CUP han valorat aquest dimarts negativament la nova interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que afirma que cal garantir el castellà com a llengua vehicular no només per al nen que ho demana sinó també "per a tota la classe" en la qual estigui matriculat. Aquests partits han donat suport a l'incompliment de la resolució per part de la conselleria d'Educació i han demanat que es blindi el model d'immersió lingüística en català.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La portaveu parlamentària d'ERC, Marta Rovira, ha demanat a la conselleria d'Educació que "no apliqui la resolució, que la recorri i que faci pedagogia per demostrar que el que realment cohesiona en aquest país és el model d'immersió lingüística". Rovira considera que la interpretació que n'ha fet el tribunal suposa "una manca de cohesió lingüística i social a les aules, cosa que és una absoluta irresponsabilitat". "La interpretació dels tribunals respecte la immersió lingüística no pot estar en cap cas per sobre de la mateixa llei i per sobre de la voluntat del poble de Catalunya, ha considerat.

Per sobre d'aquestes "interpretacions residuals" –ha dit Rovira– prevalen els avals que "el nostre sistema ha tingut a nivell internacional". "Totes les lleis han d'estar al servei dels ciutadans" ha afirmat la republicana, que ha acabat afirmant que la resolució suposa "una gran indefenció per el gran nombre de famílies que volen escolaritzar els seus fills en català", i que amb aquesta intenció els matriculen a una escola determinada.

La diputada del PSC Rocío Martínez Sampere ha assegurat que el seu partit donarà "ple suport al Govern" en les accions que decideixi emprendre per recórrer i no aplicar la resolució del TSJC, ja que ha assegurat que es tracta d'un model d'èxit, que funciona per la convivència de la nostra llengua i la igualtat d'oportunitats a l'escola". "Sempre hem rebutjat la politització de la llengua", ha afirmat Sampere.

La portaveu parlamentària d'ICV-EUiA, Dolors Camats, ha assimilat la resolució del TSJC a la "intenció real d'alguns grups polítics i moviments per dividir el país i construir enfrontament al voltant de la llengua" i així "treure'n rèdit polític". La prova més evident d'aquesta afirmació –ha afirmat Camats– es troba en el fet que només 17 famílies han demanat l'escolarització dels seus fills en castellà.

D'altra banda, Camats ha recordat que la LEC planteja un sistema "garantista", ja que garanteix la imersió lingüística però també a l'escolarització en castellà al llarg del primer any d'aquells alumnes que no tinguin el català com a llengua pròpia.

Per tot això, la portaveu ecosocialista ha assegurat que la prioritat és "preservar el model d'èxit" que suposa la imersió lingüística a les aules catalanes. De cap manera permetrem que algú utilitzi la llengua per dividir els alumnes segons la seva llengua d'origen", ha conclòs.

La CUP ha assegurat que veu "amb molta preocupació que altra vegada s'imposi una decisió que va contra el consens de la comunitat educativa del país" i del model de la immersió lingüística. Per aquest motiu, el diputat Quim Arrufat ha demanat al Govern "desobediència" i i que agilitzi el procés cap a una consulta d'autodeterminació i la independència. Arrufat ha afirmat que el seu partit donarà ple suport a les mobilitzacions que s'organitzin en protesta de la decisió del tribunal.

stats