Política 19/03/2015

El Parlament rebutja la moció del PP sobre "el respecte a l'ordenament constitucional i estatuari"

El redactat també instava el Govern a reprovar el conseller Homs i paralitzar la construcció de les estructures d'Estat

Europa Press
2 min
Parlament de Catalunya en una imatge d'arxiu / PERE VIRGILI

BarcelonaEl Parlament ha rebutjat aquest dijous amb els vots de CiU, ERC, ICV-EUiA, la CUP i la diputada no adscrita Marina Geli una moció del PP que recollia que la cambra "reitera el respecte a l'ordenament constitucional i estatutari". Ciutadans (C's) i populars han sigut les úniques forces que hi han votat a favor, i el PSC s'ha abstingut.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La moció contenia altres punts que també han estat rebutjats, com ara dissoldre el Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN), reprovar el conseller de Presidència Francesc Homs per "expressar el desig d'aïllar els catalans en funció de la ideologia que expressin" i frenar la construcció de les estructures d'Estat.

El diputat Santi Rodríguez (PP) ha carregat contra "els partits que volen trencar Catalunya i Espanya" i ha defensat que és una mentida que les eleccions del 27 de setembre puguin ser plebiscitàries: "La nova mentida del Govern són les eleccions plebiscitàries. No n'hi ha. Les del 27-S són unes eleccions que no serviran per canviar de país. El que pretenem és que serveixin per canviar de govern, i no de país".

El diputat d'ERC Lluís Salvadó ha defensat que les estructures d'Estat són imprescindibles per millorar la qualitat de vida dels ciutadans, a la qual cosa Albert Batalla (CiU) ha afegit que el procés sobiranista és la resposta proactiva de la societat catalana a un Estat que només vol recentralitzar: "Disculpin les molèsties però estem construint un nou país".

El PSC ha fet una abstenció política a tots els punts de la moció ja que, segons el diputat Maurici Lucena, no és una iniciativa per trobar solucions a la situació de Catalunya amb la resta d'Espanya, sinó per "alimentar la confrontació, la radicalització i la polarització de la política catalana".

El Parlament també ha rebutjat un altre punt mitjançant el qual el PP buscava constatar que unes eleccions autonòmiques "només serveixen per a l'elecció d'un nou parlament autonòmic que exercirà les funcions que, constitucionalment i estatutàriament, té encomanades".

La Cambra ha deixat igualment de banda el plantejament d'instar el Govern a cessar el comissionat per a la Transició Nacional, Carles Viver-Pi Sunyer, i permetre als grups accedir als informes de la Generalitat derivats de la contractació de l'empresa Independent Diplomat.

La moció felicitava Societat Civil Catalana pel Ciutadà Europeu 2014

El PP ha eliminat un punt de la moció que recollia que la Cambra "felicita" Societat Civil Catalana per l'obtenció del guardó Ciutadà Europeu 2014 que lliura el Parlament Europeu. El diputat d'ICV-EUiA Jaume Bosch ha recordat que el seu partit ha presentat una proposta de resolució per debatre si presentar una queixa a l'Eurocambra per aquest premi, i ha assegurat que l'entitat compta amb "membres de partits feixistes".

stats