El Parlament recuperarà dijous la sessió de control al Govern quatre mesos després

També es votarà el relleu de Cuevillas per Madaula a la mesa

3 min
Pere Aragonès i Carlos Carrizosa en una imatge d'arxiu al Parlament

BarcelonaQuatre mesos i deu dies després de l'última sessió de control al Govern, els consellers de l'executiu català tornaran a passar comptes davant del Parlament. Ho faran en una sessió aquest dijous a les 10 del matí, en el primer ple ordinari de la legislatura després del de constitució de la cambra i els dos debats d'investidura fallits. En la sessió també s'escollirà la secretaria segona de la mesa, el càrrec que va deixar vacant Jaume Alonso-Cuevillas, i Aurora Madaula (JxCat), que ja compta amb els suports d'ERC i la CUP, en serà previsiblement la substituta.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El primer punt de l'ordre del dia serà la votació del canvi a la mesa i, a continuació, els grups formularan preguntes als consellers. Concretament, els partits amb més de 30 diputats –PSC, ERC i Junts– podran fer tres preguntes al Govern, mentre que els altres grups només en podran formular una –depenent de la temàtica respondrà un conseller o un altre–. Més tard arribarà el torn de Pere Aragonès com a vicepresident en funcions de president, a qui cada grup podrà fer una pregunta. Així doncs, el lider d'ERC es limitarà a respondre breument les qüestions dels grups i no compareixerà davant del ple per problemes d'agenda, segons apunten fonts parlamentàries. Un fet que des del PSC ja han criticat: "És una falta de respecte", ha dit la portaveu socialista, Alícia Romero. Les peticions de compareixença del vicepresident que han fet PSC, PP, Cs i Vox sí que es votaran en el ple d'aquest dijous.

De fet, segons fonts parlamentàries és probable que aquest no sigui l'únic ple abans del proper debat d'investidura. Si bé es tramitaran alguns temes pendents com la votació a la mesa o la sessió de control, encara quedaran carpetes obertes, com ara diverses propostes de resolució, la tria de senadors o la mateixa compareixença d'Aragonès. En aquest ple també compareixerà el síndic de greuges.

Entrada i sortida de diputats

La mesa del Parlament ha treballat les últimes setmanes amb la conselleria de Salut per mirar encabir els 135 diputats a l'hemicicle i poder deixar enrere els plens a l'auditori –que té uns elevats costos extraordinaris–, tal com va explicar l'ARA. El Parlament preveia distribuir els parlamentaris per tot l'hemicicle però, segons fonts de la cambra, de moment la recomanació és que els 135 diputats no estiguin gaire estona plegats dins de la sala. Per tant, en el proper ple només hi seran tots en els moments que sigui imprescindible. Aquesta és la recomanació inicial de Salut, tot i que falta el dictamen final del Procicat, que encara ho està estudiant.

Així, en el moment que es voti el membre vacant a la mesa els 135 parlamentaris es repartiran per tot l'hemicicle. La votació, com és habitual en l'elecció dels membres de la mesa, es farà dipositant un paper amb un nom en una urna. En canvi, en la votació de la sol·licitud de compareixença de Pere Aragonès, els diputats que s'asseguin en un escó faran servir el sistema de votació electrònica, mentre que els que ocupin seients del públic votaran aixecant-se -quan diguin vots a favor, vots en contra o abstencions se sabrà el sentit del seu vot si es mantenen asseguts o s'aixequen-. Un cop les votacions estiguin resoltes, només es quedaran alguns diputats a la sala. La xifra definitiva encara està en l'aire, però la mesa treballa en un interval d'entre 40 i 68 parlamentaris.

Es manté el repartiment de senadors

Tot i que els grups tenen fins aquest dimarts per presentar els seus candidats a senadors, el ple d'aquest dijous encara no els avalarà. Després que la junta de portaveus innovés amb la fórmula Imperiali per poder deixar Vox sense senador, finalment la mesa va ratificar el repartiment de tres senadors per al PSC, tres més per a ERC i dos per a Junts. El partit d'extrema dreta ja va avisar que portarien aquest veto al Tribunal Constitucional en forma de recurs d'empara. El primer pas per fer-ho era presentar una petició de reconsideració a la mesa, que l'òrgan rector del Parlament ha desestimat aquest dilluns. Ho ha fet gràcies a la majoria independentista, ja que els dos membres del PSC s'han mostrat en contra de mantenir el repartiment i volien tirar endavant la reconsideració de Vox.

stats