Política 16/04/2021

Vox amenaça amb portar la designació de senadors als tribunals si veten el seu candidat

Borràs estudia convocar un ple ordinari perquè Aragonès passi comptes de la gestió del Govern

3 min
El líder de Vox al Parlament, Ignacio Garriga, aquest divendres en roda de premsa

BarcelonaAbans que s'hagi aclarit quins seran els candidats que proposarà el Parlament i molt abans que els noms es votin, el serial dels senadors ja ha desfet la unitat del front contra Vox i ha deixat dues amenaces en dos dies: la d'ERC, Junts, la CUP i comuns d'intentar evitar que Vox tingui un senador i la resposta del partit ultra, que avisa que si algú veta el seu candidat ho portaran als tribunals. Aquest divendres el líder de Vox al Parlament, Ignacio Garriga, ha advertit que tenen dret a un senador i, si hi ha algun moviment per bloquejar-ho, encausaran "tot aquell que ho impedeixi". Ara bé, l'única via que té el partit d'extrema dreta és presentar un recurs d'empara al Tribunal Constitucional.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Una situació que no serà nova a la cambra. Fa dos anys, quan Pedro Sánchez va voler que Miquel Iceta fos president del Senat, els partits independentistes van evitar la seva designació votant-hi en contra. El PSC va enviar aquests fets al TC, que no s'ha posicionat. La història, doncs, es pot repetir. Tot i això, l'estratègia d'ERC, Junts, comuns i la CUP encara no és clara perquè, si bé votar en contra del senador ultra pot ser una opció, primer estan buscant una fórmula que permeti que ells no es beneficiïn amb un càrrec extra. Sense cap decisió presa, però, el PSC ja ha vist com aquesta estratègia no conjuga amb la seva. Dimecres la portaveu del PSC, Alícia Romero, va dir que a Vox no se li pot negar la representació. Aquest fet, sumat a la nul·la coordinació de les formacions en els debats d'investidura i a la voluntat del PSC que Vox sigui a la taula catalana de partits, va diluir un cordó sanitari que s'havia firmat no fa ni dos mesos. Ahir es va escenificar la ruptura. ERC, Junts, la CUP i comuns van fer una roda de premsa conjunta per refermar la voluntat d'aïllar Vox, i el PSC va sortir en solitari dient que farà la guerra per la seva banda.

Tornen les comissions

Precisament perquè l'elecció dels senadors engegui el seu procés, és necessària la Comissió de l'Estatut del Diputat, que valora les candidatures. Aquest divendres, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, s'ha mostrat predisposada a impulsar les comissions reglamentàries –venen donades per la llei i la del Diputat és una d'aquestes– després de la insistència de diversos grups. En la legislatura passada, les comissions reglamentàries es van crear quatre mesos després de les eleccions, però gairebé un mes abans que hi hagués president.

Un ple ordinari perquè Aragonès passi comptes

De moment, però, les comissions no seran els espais on el Govern donarà explicacions de la gestió –en les reglamentàries no hi poden comparèixer–, un fet que han exigit Cs, Vox, PSC i comuns. Ja fa més de dos mesos que Pere Aragonès no se sotmet a una sessió de control i, segons fonts parlamentàries, la mesa de la cambra té sobre la taula una fórmula per fer-ho: un ple ordinari abans del pròxim debat d'investidura. El reglament no recull vies per fer sessions de control en aquest període, però abans dels comicis es va articular una compareixença periòdica del vicepresident. Ara la mesa estudia una situació semblant.

Els terminis encara no són clars. Fonts de la cambra apunten que es posarà una data al ple quan s'acumulin diversos temes pendents. Ara, però, ja n'hi ha alguns, com ara diverses propostes de resolució o la votació del membre vacant a la mesa. En aquest últim aspecte, segons l’entorn de la candidata de Junts al càrrec, Aurora Madaula, ella veu amb bons ulls que l’escullin abans de la investidura. Sigui com sigui, fer ara un ple no seria una novetat: la legislatura passada es van votar decrets llei i propostes de resolució sense president.

En aquest ple només es podrà requerir la presència d'Aragonès, ja que les compareixences dels consellers són a les comissions legislatives. El reglament marca que aquestes comissions es poden formar la setmana després que hi hagi un president investit i ara no tenen cabuda. Tot i això, fonts pròximes a la presidència admeten que si tarda molt a arribar l'acord d'investidura, estan estudiant poder convocar-ne igualment.

stats