ANÀLISI

La partida Torra-Rajoy-Urkullu

Rajoy sap que no té la facultat per no publicar els nomenaments i que aquesta jugada li permet guanyar molt poc temps

El president Quim Torra sabia dues coses quan va incloure els quatre consellers de la discòrdia. La primera, que la posició jurídica de Mariano Rajoy era molt dèbil per impedir el seu nomenament; la segona, que la seva posició política també era fràgil a causa de la seva necessitat d’aprovar els pressupostos dimecres.

El president del govern espanyol ha reaccionat políticament salvant durant unes hores el problema apel·lant a Pedro Sánchez i Albert Rivera, i deixant en suspens la publicació dels nomenaments amb l’argument que “es procedirà a analitzar-ne la viabilitat”. Però Rajoy sap dues coses: que no té la facultat per no publicar-los i que aquesta jugada li permet guanyar molt poc temps. El factor temps és molt rellevant perquè no és una partida bilateral Torra-Rajoy, sinó una partida a tres: Torra, Rajoy i Urkullu.

Impugnar el nomenament

Rajoy gaudeix de la prerrogativa del 161.2 de la Constitució que amb un recurs davant el Tribunal Constitucional paralitza una decisió de la comunitat autònoma i, per tant, sí que pot impugnar els nomenaments. Però per a això cal que es publiquin abans d’elaborar el recurs d’inconstitucionalitat i plantejar-ne la suspensió automàtica. Rajoy sap, a més, que d’aquí dues o tres setmanes, quan quedi ferma la interlocutòria dels processats per rebel·lió (Puigdemont, Comín, Turull, Rull), quedaran suspesos per l’aplicació del 384 bis de la llei d’enjudiciament criminal. Però per seguir el curs d’acció descrit, Rajoy ha d’acudir abans al Consell d’Estat i sol·licitar-li que aprovi el recurs davant el TC. Un cop més, necessita el fet: la publicació dels nomenaments. Rajoy no ha optat per aquesta via perquè calen dies per fer-ho i no té temps. Necessita tirar endavant els pressupostos aquest dimecres. I depèn d’Urkullu.

Alguna cosa haurà de resoldre, perquè el temps s’esgota. I deixant en l’aire la publicació dels nomenaments pot haver fet un pas en fals si no compta amb la solució de fons.

Més continguts de