Política 11/05/2016

Els partits no es posen d'acord per retallar en despesa electoral

Una nova campanya costarà almenys 130 milions d'euros. El cost de la legislatura ha estat de 200 milions

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Segona reunió i última de tots els partits per intentar retallar en despesa electoral la pròxima campanya. EFE

MadridNi en retallar en despesa electoral s'han posat d'acord tots els partits aquesta legislatura. La segona reunió per intentar que la pròxima campanya sigui més austera i costi menys a les arques de l'Estat ha estat un "fracàs en tota regla". Com ha constatat el secretari d'organització d'UPN -els aliats navarresos del PP-, Jorge Esparza, que havia convocat fins a nou partits al Congrés per intentar arribar a un acord.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Cada formació s'ha fet forta amb les seves reivindicacions i només n'han sortit amb un compromís individual de reduir en despesa. Tots els partits han adaptat les propostes a les seves necessitats i les diferències entre vella i nova política s'han fet insalvables. PP i PSOE reclamaven rebaixar un 30% del cost de la campanya del 20-D, mentre que tant Podem com Ciutadans proposaven retallar sobre la despesa màxima que permet la llei electoral: 13,5 milions d'euros. Els de Pablo Iglesias proposaven un màxim de 3 milions d'euros per partit -el que es van gastar el desembre-, mentre que els de C's reivindicaven un sostre de set milions d'euros -el desembre en va gastar sis-

El PP considera una "trampa" la proposta de Podem i C's, perquè assegura que l'únic que hauria de retallar en despesa és Mariano Rajoy. Els socialistes, en canvi, ja accepten les dues propostes perquè diuen que, a efectes pràctics, acabaran retallant igual. Al seu torn, C's es compromet a reduir entre un 10 i un 15% la despesa electoral, eliminant bàsicament cartelleria exterior. S'ha de tenir en compte que el 20-D es van passar del límit de retorn per subvenció electoral ja que van calcular que traurien 20 diputats més (60 enlloc de quaranta) i ara han acumulat deute. Al seu torn, Podem es nega a retallar tenint en compte que la seva campanya va ser de lluny la més austera dels grans partits estatals.

L'altre gran escull era el 'mailing' electoral, és a dir, totes les cartes de propaganda que s'envien a casa amb la papereta del vot. Podem i Ciutadans proposaven que fos conjunt per estalviar, una proposta que PP i PSOE segueixen titllant "d'il·legal" perquè no garanteix el dret a la informació dels ciutadans i a que el seu vot sigui secret.

stats