Partits i entitats reivindiquen el llegat del 3-O

Unes tres mil persones es manifesten pel centre de Barcelona en una marxa convocada per l'ANC i sindicats

3 min
Capçalera de la manifestació del 3-O

Quatre anys després que s’aturés el país per denunciar la brutalitat policial de l’1-O, partits i entitats han tornat a sortir al carrer per reivindicar aquella jornada en què l’independentisme va arribar al seu punt àlgid de convocatòria trencant les costures del moviment i convertint aquella vaga general en la més massiva de la història de Catalunya. Aquest diumenge, de manera molt més discreta amb la presència de poc més de tres mil persones, segons la Guàrdia Urbana, i 7.000 segons l'ANC i la Plataforma 3 d'Octubre –organitzadors de l'acte–, l'independentisme ha mirat enrere per projectar-se en el futur.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, ha destacat la importància de la vaga i l'ha posat com a exemple de fins on pot arribar "tot el poble conjunt organitzat". En aquest sentit, ha destacat el paper que va tenir "la societat civil" durant la jornada, que ha considerat que va ser una "victòria" perquè "les forces de la ruptura es van imposar a les reformistes i pactistes que ens han portat a tantes derrotes". "L’1 i el 3 són una demostració del control del territori, els cossos policials de l'Estat no van impedir que l'1 es votés i es guanyés i el 3 no es van atrevir a sortir dels hotels on estaven allotjats", ha subratllat, abans de lamentar que "aquesta força es va perdre esperant una negociació que mai va arribar". De cara al futur, Paluzie ha reclamat ser conscients del poder de la ciutadania: "No tinguem por de la nostra pròpia força". 

Xavier Antich, membre de la junta d'Òmnium Cultural, també ha fet una crida a emmirallar-se en l'esperit del 3-O deixant clar que les represàlies de l'Estat no poden ser un fre per traçar un horitzó cap a la independència. "La repressió ni ens va aturar ni ens aturarà mai més", ha ressaltat, després de demanar que el seu llegat quedi "fora de les dinàmiques partidistes". Sigui com sigui, a la marxa, que ha seguit la Diagonal de Barcelona des de la plaça Francesc Macià fins a la plaça del Cinc d'Oros, només hi havia membres de JxCat i de la CUP, però cap dirigent d'ERC. El vicepresident Jordi Puigneró, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, i els exconsellers Jordi Turull i Josep Rull han sigut els principals dirigents presents de la formació de Carles Puigdemont, mentre que per part de la CUP hi han assistit les diputades Dolors Sabater i Eulàlia Reguant.

"Hauríem de fer l'esforç de recuperar la força d'aquell 1 i 3 d'octubre perquè la gent hi és, ho estem veient cada dia i ara fa falta que hi siguem tots i estiguem units per tirar endavant el que vam començar aleshores", ha afirmat Borràs en una breu atenció als mitjans. Durant tota la manifestació s'han sentit consignes a favor de Puigdemont com a president legítim davant la compareixença judicial que haurà d'afrontar aquest dilluns a Sàsser i s'ha sentit també algun retret cap a l'actual cap de l'executiu, Pere Aragonès, i cap a la taula de diàleg, però cap proclama de caràcter social, tot i la voluntat de l'organització d'unir-la amb la lluita nacional.

En el manifest elaborat per la Plataforma 3 d'Octubre, que aplega els sindicats que van convocar la vaga general, plataformes de suport a represaliats o partits i entitats com la CUP o la mateixa Assemblea i Òmnium, s'ha defensat la vigència del mandat de l'1-O i s'ha reclamat implementar la DUI, a part de l'amnistia o la dissolució de la Brimo. "Som davant d’una nova dinàmica reformista i autonòmica que pretén la desmobilització per, una vegada més, segrestar la voluntat democràtica. Retornar el nosaltres decidim al pacte polític dels interessos de partit, al marge de les voluntats de la ciutadania i bandejant qualsevol radicalitat democràtica", denuncia la plataforma en el text. Davant d'aquest escenari, l'organització ha fet una crida a la mobilització permanent per assolir la independència.

stats