Mas multiplica la seva presència en campanya per dur el PDECat al Parlament

L'expresident esdevé més actiu en la segona setmana de la cursa cap al 14-F

3 min
Artur Mas participa en un acte del PDECat

L'aparició de l'expresident Artur Mas en la campanya electoral del PDECat va començar sent un misteri. En el brífing que fan als periodistes abans de començar, la pregunta recurrent era en quina mesura participaria l'expresident en els actes del Partit Demòcrata, i la resposta era inexacta. La idea era que aniria apareixent, però que no estaria present en tots els actes. En aquesta segona setmana, però, Mas ha multiplicat les seves intervencions en els mítings. Aquest dijous, per exemple, s'ha connectat de forma telemàtica a l'acte i divendres tancarà la campanya amb la candidata, Àngels Chacón –encara no està clar si de forma presencial–. "No doneu res per guanyat. El sac ha d'estar ben lligat; si no, ens podríem equivocar de percepcions", ha alertat Mas aquest dijous, ara que hi ha algunes enquestes que situen el PDECat a les portes del Parlament.

I és que aquesta és la batalla del Partit Demòcrata: tenir representació o no. Des de l'inici de la campanya, el PDECat ha centrat el missatge en la rebaixa de la fiscalitat, en la lluita contra l'ocupació il·legal i en la defensa de l'escola concertada. Un discurs ideològic amb el qual espera fer forat en l'electorat de Junts per Catalunya, el partit de Carles Puigdemont, que s'autoubica en el centreesquerra. També ha fet del pragmatisme la seva bandera enfront de la confrontació i ha criticat sense embuts l'executiu de JxCat i Esquerra, malgrat que Chacón en va formar part fins al setembre (quan la va cessar el president, Quim Torra).

El primer míting en què va participar Mas va ser dissabte a Reus i la seva aparició s'ha mantingut en més o menys mesura al llarg de la setmana per intentar garantir la presència del PDECat al Parlament. Ara bé, a diferència del discurs de Chacón, en les seves intervencions Mas no critica obertament el partit de Puigdemont, sinó que intenta fer reflexions més generals i cridar a la participació. "No tindria sentit que hi fos la CUP, ERC, els nostres amics de Junts, i no hi fos ben representat el PDECat, que representa també una part significativa de la societat catalana", ha afirmat aquest dijous.

Ara bé, malgrat els equilibris d'Artur Mas, la seva participació en la campanya electoral no s'ha rebut bé a les files de Junts, que creuen que s'ha mullat massa pel Partit Demòcrata i que hauria d'haver mantingut un perfil "més institucional". Creuen que la participació de l'expresident no quadra amb el compromís que va agafar al mes de setembre, quan va anunciar que es quedaria al PDECat, de no confrontar-se electoralment amb Puigdemont.

Crítiques a Junts

Després de la intervenció de Mas a Tarragona, ha estat el torn de la candidata de PDECat, Àngels Chacón, que també hi ha participat telemàticament perquè tenia el debat a La Sexta. "Tothom a votar", ha cridat la dirigent, que ha reclamat el suport perquè el Partit Demòcrata entri al Parlament. L'exvicepresidenta de Govern i número dos del PDECat, Joana Ortega, ha assegurat que no és el moment de fer "invents o experiments polítics", i ha expressat que Catalunya porta "massa temps en mans de propostes radicalitzades". En aquest sentit, ha reclamat un govern "amb expertesa" i que "aporti valor" a les institucions. Un executiu, en tot cas, que no serà amb el PSC, ja que el PDECat també ha signat el compromís de no governar amb els socialistes. Chacón, en una entrevista aquest dijous a Els matins, ha assegurat que no investirà Salvador Illa encara que això comporti unes noves eleccions a Catalunya.

stats