Política 02/02/2019

El PDECat situa el PNB com a soci prioritari a les europees a l'espera que s'aclareixi la fórmula de JxCat

Bonvehí, amb tot, insisteix en la llista unitària independentista

Núria Orriols
3 min
El PDECat situa el PNB com a soci prioritari a les europees a l'espera que s'aclareixi la fórmula de JxCat

BarcelonaEl president del PDECat, David Bonvehí, ha situat el PNB com a soci prioritari a les eleccions europees a l'espera, això sí, que s'aclareixi la fórmula de JxCat per concórrer als comicis. En la seva intervenció, en obert, al consell nacional d'aquest dissabte, Bonvehí ha afirmat que la primera opció del Partit Demòcrata sempre serà la llista unitària independentista, però que davant la negativa d'Esquerra hi ha "altres opcions guanyadores" que s'han de concretar els pròxims dies.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Ens presentarem a les eleccions europees però encara hem de trobar la fórmula", ha admès Bonvehí després que el consell nacional hagi aprovat el reglament sobre la manera d'escollir els candidats. Amb la presència de l'actual eurodiputat Ramon Tremosa, que s'ha ofert per continuar, Bonvehí ha explicat que mantenen converses amb el PNB i que és la seva aposta –de fet, l'aliança tradicional en aquests comicis–. "El PNB entén la situació del país i la del PDECat", ha afirmat, malgrat les reticències que expressen els nacionalistes bascos davant una candidatura que inclogui la Crida.

En tot cas, Bonvehí ha assegurat que la fórmula final era una decisió que havia de prendre el consell nacional i els associats del PDECat, deixant la porta oberta a una consulta.

Una de les qüestions que s'han de definir és la marca: el PDECat opta per presentar-se amb la marca de JxCat, però la Crida ha de debatre les pròximes setmanes si es presenta als comicis o si es reserva per a les pròximes eleccions catalanes. Aquesta incògnita, doncs, no la pot resoldre el consell nacional del PDECat i per això Bonvehí ha deixat totes les opcions obertes.

Pel que fa als noms, tal com va explicar l'ARA, ja ha començat el ball. No es descarta Puigdemont com a cap de cartell, però diversos sectors també opten perquè sigui Jordi Sànchez, actual president de la Crida. D'altra banda, també s'hi ha ofert l'exconseller Jordi Turull.

Bonvehí: "Algun dia farem un referèndum"

El president del PDECat ha començat la intervenció al consell esmentant els nou presos polítics que ahir van ser traslladats a Madrid per al judici de l'1 d'Octubre. "Són uns herois", ha afirmat, assegurant que el partit es bolcarà en la denúncia de la "vulneració de drets fonamentals" que considera que representa aquest judici. "Serem a Madrid, al costat del Govern i de JxCat", ha afirmat, amb la presència dels consellers Damià Calvet i Àngels Chacón a primera fila.

A més, s'ha dirigit a l'Estat assegurant que el projecte del PDECat és "conquerir la llibertat i aconseguir que es pugui fer un referèndum sobre la independència sense tot el que ha passat fins ara". "Un dia farem un referèndum, el guanyarem i mai més serà un delicte", ha afirmat, arrencant aplaudiments malgrat que, encara ara, hi ha dirigents del PDECat que defensen que s'ha de fer efectiu el resultat del referèndum de l'1 d'Octubre.

El 'no' als pressupostos

Bonvehí també ha mantingut el 'no' als pressupostos de Pedro Sánchez. Ha dit que només variaran de posició si el govern espanyol accepta una taula de partits amb agents neutrals que abordin el conflicte amb Catalunya. La mateixa condició, de fet, que fins ara ha posat el Govern de la Generalitat en les reunions que ha mantingut amb la vicepresidenta espanyola, Carmen Calvo. L'anterior consell nacional ja va aprovar per un 95% dels vots que els comptes espanyols del 2019 s'havien de tombar. El dubte, els últims dies, està en la tramitació: vetar el debat al Congrés o donar més marge a Pedro Sánchez.

El límit per presentar l'esmena a la totalitat als pressupostos és divendres de la setmana que ve i el debat es produirà al Congrés de Diputats el mateix dia que comença el judici de l'1-O, el dimarts dia 12. Ahir la portaveu del govern espanyol, Isabel Celaá, va demanar als independentistes que desvinculessin els dos debats perquè els comptes donen "inversions" a Catalunya.

stats