Política 02/02/2019

La posada en marxa de la Crida tensa el consell nacional del PDECat i Bonvehí reclama unitat

El Partit Demòcrata aprova una resolució que demana fer "efectiva" la investidura de Puigdemont

Núria Orriols
3 min
El PDECat també reclamarà la investidura de Puigdemont

BarcelonaEl PDECat ha celebrat aquest dissabte un consell nacional marcat per les discrepàncies sobre la posada en marxa de la Crida, que va fer el seu congrés constituent dissabte passat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Malgrat que no s'ha pres cap decisió ni s'ha votat cap resolució, en el torn obert per als quadres del partit diverses veus han qüestionat el projecte de Puigdemont i l'encaix amb el PDECat. Per a ells, “gent de base” –segons els consultats–, el Partit Demòcrata no s'ha de diluir en el nou espai. Aquestes afirmacions han generat que intervingués l'altre sector del partit, més alineat amb Puigdemont. La més destacada ha sigut Montse Morante (que és membre de la direcció de la Crida i també del PDECat), que ha defensat "sumar" amb l'argument que el Partit Demòcrata ha de ser al costat de Puigdemont. El conseller Damià Calvet, que també és de la direcció de la Crida, s'ho escoltava des de la primera fila de la trobada a l’Hotel Hesperia de l’Hospitalet de Llobregat amb la també consellera Àngels Chacón.

Bonvehí ha pres la paraula en el debat, segons expliquen fonts del consell nacional, per cridar a la unitat i recordar que hi ha un procediment aprovat en assemblea per decidir sobre la qüestió: la comissió delegada, formada pels exconsellers, ell mateix i la vicepresidenta, Míriam Nogueras, ha de fer una proposta d'encaix i sotmetre-la a consulta del consell nacional i els associats del PDECat.

Això no ha sigut possible aquest dissabte perquè encara no hi ha una proposta tancada, malgrat les múltiples reunions dels últims mesos a Lledoners. En aquest sentit, no es descarta esperar fins després de les municipals per prendre una decisió definitiva, perquè els exconsellers són ara a Madrid i afronten el judici de l'1 d'Octubre.

El PDECat també reclamarà la investidura de Puigdemont

En un primer moment els sectors més reticents volien utilitzar el consell per desmarcar-se de la nova formació política de Carles Puigdemont, però finalment no hi ha hagut cap resolució en aquest sentit. El fet que la Crida afirmi que, de moment, es mantindrà com a associació ha calmat l'ànim almenys fins a les eleccions municipals. Com a mínim pel que fa a una possible escissió. “El debat ha sigut intens”, afirmava un dels consellers nacionals després de la reunió.

Bonvehí ja va advertir dilluns, després de l'executiva del partit, que no hi hauria incompatibilitats amb el PDECat si la Crida es limitava a actuar com una associació. "El PDECat existeix i continuarà existint", va sentenciar.

En el seu discurs en obert –davant els mitjans de comunicació–, aquest dissabte Bonvehí ha preferit passar de puntetes sobre la qüestió i no ha esmentat la Crida.

Davant els sectors del PDECat que adverteixen d'un trencament, també hi ha un gruix de membres de la formació que s'han fet fundadors de la Crida i que demanen al partit que s'hi sumi sense arrossegar els peus. És el cas de la vicepresidenta, Míriam Nogueras.

Resolució per "fer efectiva" la investidura de Puigdemont

Malgrat els dubtes del partit sobre si cal donar suport a Puigdemont amb la Crida, el consell nacional sí que s'ha posicionat a favor de la investidura de l'expresident. Ha aprovat una resolució reclamant, tal com ja va fer JxCat, que es faci "efectiva" la seva investidura. El text, defensat pel senador Josep Lluís Cleries, ha sigut aprovat gairebé per unanimitat (només una abstenció).

El text de la resolució "insta els diputats i diputades del PDECat i de JxCat i els consellers i conselleres del Govern a fer efectiva la investidura del president legítim de Catalunya".

Aquesta setmana va fer un any del 30 de gener del 2018, quan el president del Parlament, Roger Torrent, va ajornar la investidura de Puigdemont pel veto del Tribunal Constitució. Amb motiu de l'aniversari, els diputats de Junts per Catalunya ja van difondre un vídeo en què asseguraven que la "decisió correcta" era tornar a elegir l'expresident. Aquesta resolució és un nou moviment de pressió a Esquerra, perquè el president del Parlament, Roger Torrent, rebutja la investidura si implica una desobediència al Tribunal Constitucional i "no és efectiva". Això, juntament amb el xoc entre Puigdemont i Oriol Junqueras (ERC) per l'exili i el recurs de l'expresident contra la mesa per la seva suspensió, han augmentat la divisió dins l'independentisme.

A la primera part d'aquest consell nacional, que ha començat a les deu del matí a l'Hotel Hesperia de l'Hospitalet de Llobregat, la direcció ha explicat la reorganització interna a partir del congrés del juliol (l'encarregada ha sigut Montse Morante, també membre de la direcció de la Crida) i s'han acomiadat els alcaldes que ja no tornaran a repetir en aquestes municipals, com el cas de Josep Poblet, històric alcalde de Vila-Seca (Tarragonès), que ja ha anunciat que plega.

stats