Política 19/01/2019

Sectors del PDECat adverteixen d'un trencament després de la fundació de la Crida

Consideren incompatible ser de la formació de Bonvehí i, alhora, militar al nou partit de Puigdemont

Núria Orriols
3 min
El nou president del PDECat, David Bonvehí, ahir amb els membres de la nova direcció.

BarcelonaMentre la Crida Nacional per la República, impulsada per l’expresident Carles Puigdemont, enllesteix els preparatius de cara al congrés fundacional del dia 26, els sectors del PDECat més reticents al nou espai acceleren els moviments per forçar el president del partit, David Bonvehí, a desmarcar-se'n. Segons diverses fonts consultades per l’ARA, hi ha quadres territorials que es resisteixen a donar suport a l’organització impulsada per Carles Puigdemont i Jordi Sànchez –que la setmana que ve formalitzarà la candidatura a la presidència– per evitar que el partit quedi diluït en un espai més ampli on conviuran diferents perfils ideològics. "El PDECat és un partit de centre i socioliberal", apunta un dirigent, que descriu "dos mons" irreconciliables –a parer seu– dins la formació política: les persones que, representades per la vicepresidenta, Míriam Nogueras, o el senador Josep Lluís Cleries, aposten per una organització amb la independència com a eix central –i, per tant, per sumar amb la Crida– i les que, tot i compartir el mateix objectiu polític, volen optar per un perfil més pragmàtic i enquadrat en l'espai de centredreta.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons va avançar l'ACN i confirmen diverses fonts a l'ARA, la intenció d'aquest sector és impedir la doble militància, és a dir, que no sigui compatible ser militant del PDECat i, alhora, de la Crida un cop aquesta formació ja està inscrita en el registre de partits.

Dirigents com Marta Pascal, Jordi Xuclà, Mercè Conesa, Montserrat Candini, Lluís Font, Carles Campuzano o Xavier Fonollosa estan intensificant els moviments en les últimes hores. "Jo de partit ja en tinc un [...] Si en volen fundar un altre que ho facin, però és incompatible [ser de la Crida] amb ser del PDECat", apunta un càrrec electe consultat, que assegura que aquest és un "corrent de fons" al partit i que es farà evident en les pròximes setmanes. "Hi ha molta gent que ha dit prou", afegeix un altre consultat.

Una de les dates encerclades al calendari en què pot esclatar el conflicte és el 2 de febrer, quan està previst el primer consell nacional del PDECat després de la fundació de la Crida. Pocs dies abans, el 28 de gener, s'haurà reunit la direcció nacional, l'òrgan en què més es fa palesa la divisió del partit: el sector alineat amb Puigdemont, encarnat per Nogueras, d'una banda, i David Bonvehí i Ferran Bel de l'altra.

La visió contrària: els sectors pròxims a Puigdemont defensen la Crida

Els sectors més afins a Puigdemont, per la seva banda, responen que fer-se de la Crida no incompleix els estatuts del PDECat: asseguren que el consell nacional del partit pot autoritzar que, en casos concrets, es permeti la doble militància i recorden que en el congrés del mes de juliol va sortir el mandat de sumar amb l'organització de Puigdemont. Justifiquen que la Crida s'hagi inscrit en el registre de partits per evitar que algú altre s'apropiï de la marca i poder-se presentar a unes eleccions si així es decideix.

També afegeixen que qui ha de resoldre la qüestió de l'encaix amb la Crida són els associats del PDECat, que s'han de pronunciar en una consulta sobre una proposta de relació en què els exconsellers Jordi Turull, Josep Rull, Joaquim Forn i Lluís Puig treballen amb Bonvehí i Nogueras.

Aquest sector, a la pregunta de si vol que el partit desaparegui, respon que el naixement de la Crida no implicarà la fi del PDECat. "El partit s'ha de preservar", afirmen, malgrat que són partidaris de deixar-lo en un segon pla i aglutinar-se en l'espai polític de Puigdemont mentre duri el Procés.

Ajornar la decisió d'encaix a la Crida fins després de les municipals

Per evitar la tensió que s'albira les pròximes setmanes, diversos alts dirigents consultats diuen que seria "prudent" resoldre la relació amb la Crida després del judici i les eleccions municipals. Defensen que els exconsellers, malgrat formar part de la comissió delegada, se centraran en la seva defensa els mesos que venen. De fet, des de setembre cada dilluns Nogueras i Bonvehí els han visitat a Lledoners, i a hores d'ara encara no s'ha pogut tancar cap proposta.

També afegeixen que com que la Crida no es presentarà a les eleccions municipals, on el PDECat concorrerà amb la marca de JxCat, tampoc urgeix resoldre la qüestió abans. D'aquesta manera, defensen els partidaris d'ajornar la decisió, s'evitaria la "confusió de sigles", una de les qüestions que més preocupa als candidats de cara a les eleccions als municipis-, i es rebaixaria la tensió interna abans dels comicis.

“Ens acabarem posant d'acord”, assegura un dirigent, que es mostra optimista malgrat la divisió, i assegura que no s'imagina la Crida i el PDECat enfrontant-se en unes eleccions.

stats