Política 09/09/2020

El PDECat es desmarca per primer cop de JxCat al Parlament

Han votat en contra de la llei de regulació del lloguer, mentre que Junts n'era un dels impulsors

Cesc Maideu
2 min
Bonvehí i Puigdemont en una imatge d'arxiu /

BarcelonaEls quatre diputats del PDECat al Parlament de Catalunya s'han desmarcat per primer cop de JxCat al Parlament –grup parlamentari del qual formen part– votant en contra de la llei de regulació dels lloguers. D'aquesta manera, s'evidencia encara més la ruptura entre el PDECat i el partit de Carles Puigdemont després que el partit de David Bonvehí portés als tribunals les sigles de JxCat i el president, Quim Torra, cessés l'única consellera del Partit Demòcrata al Govern, Àngels Chacón.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els diputats que s'han desmarcat dins de Junts han estat Marc Solsona, que també és portaveu del partit; Lluís Font, membre de la direcció; Narcís Clara, i Montserrat Macià.

L'element de divergència que ha portat el PDECat a trencar la disciplina de vot ha sigut un punt de la llei de regulació dels lloguers que fa uns dies que és el centre de la polèmica: el petit propietari. De fet, JxCat i el Sindicat de Llogaters de Catalunya –plataforma impulsadora de la llei– tampoc coincidien d'entrada en aquest aspecte. JxCat reclamava que els propietaris amb uns ingressos inferiors a 5,5 vegades l'indicador de renda de suficiència (IRSC), més de 3.000 euros, quedessin fora de la limitació del preu del lloguer, mentre que el sindicat volia posar el límit en 1.200 euros.

Finalment, però, ha arribat un pacte al temps de descompte: 30 minuts abans de l'inici del ple, les dues parts han cedit i s'ha marcat el límit en 2,5 vegades l'IRSC, uns 2.000 euros mensuals. El PDECat, però, no ha quedat convençut amb l'acord que ha signat el president del grup parlamentari, Albert Batet, i han anunciat en un comunicat que votarien en contra de la llei perquè no defensa el "petit propietari". D'aquesta manera, els postconvergents comencen a marcar línia ideològica pròpia, desmarcant-se del partit de Puigdemont i construint el seu propi relat.

Aquesta és l'estratègia que el partit de Bonvehí pretén adoptar a partir d'ara si no s'arriba a un acord amb l'expresident a l'exili. Dilluns es van reunir els diputats del Partit Demòcrata amb l'executiva de la formació i van decidir començar a defensar la seva línia ideològica, encara que no coincideixi amb la de Junts per Catalunya. "El que voten els diputats al Parlament del partit ho decidirà el PDECat", asseguren fonts de la formació, que ja no se senten vinculades al que decideixin les reunions de coordinació amb JxCat.

Pascal coincideix

Per la seva banda, la secretària general del Partit Nacionalista de Catalunya (PNC), Marta Pascal, ha coincidit amb l'argumentari del PDECat per votar en contra de la llei de regulació dels lloguers. En un missatge al seu compte de Twitter ha afirmat que regular el preu de l'habitatge és "populisme que no solucionarà el problema de fons".

stats