Política 12/05/2017

El PDECat s'abstindrà per desencallar el decret de l'estiba del govern del PP

La formació catalana facilitarà la convalidació després que Rajoy hagi inclòs les seves reclamacions

Júlia Manresa
2 min
Estibadors de Barcelona, Mallorca i Algesires al Congrés de DIputats aquest dijous.

MadridEl PDECat s'abstindrà finalment per desencallar el decret que va suposar el primer revés del Congrés a l'actual govern en minoria de Mariano Rajoy. Fa poc menys de dos mesos, els diferents grups parlamentaris es posaven d'acord per tombar la reforma del sector de l'estiba que l'executiu popular pretenia aprovar via decret llei. Aleshores, el decret només va tenir el suport del Partit Nacionalista Basc (PNB), i Ciutadans va jugar fins a última hora amb l'ambigüitat per acabar abstenint-se. Ara, el segon intent serà el bo gràcies al PDECat, que fa setmanes que negocia amb el govern espanyol a canvi de la seva abstenció.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tal com ha explicat a l'ARA el diputat de l'antiga Convergència Ferran Bel, el PDECat s'abstindrà en la votació de la segona proposta de reforma del sector després de constatar que inclou les mesures que la formació catalana ha sol·licitat. "S'hi inclouen les cinc modificacions que van demanar, i això ens habilita per donar el vistiplau perquè es pugui aprovar", ha explicat. La intenció del govern espanyol, tal com ha explicat aquest divendres el ministre de Foment, Íñigo de la Serna, és convalidar-lo –aquesta vegada sí– al Congrés fen el ple del 18 de maig.

Rajoy volia aprofitar l'absència de tres diputades per aprovar el decret de l'estiba

Beneficis per als ports catalans

"Pel tracte als ports i pel que fan a Catalunya, ni de broma facilitarem l'aprovació", deia a través d'un tuit el que encara era diputat del PDECat Francesc Homs quan es va tombar la mesura. Ara, però, Bel assegura que després de les negociacions les modificacions incloses asseguren el millor desenvolupament possible per als ports catalans. "Nosaltres no ajudem el PP, ajudem els ports catalans", ha reivindicat el diputat.

De les cinc reclamacions, una de les més importants és el blindatge als estibadors encarregats de transportar els nous vehicles. "No garantir que això ho seguissin fent els estibadors catalans hauria suposat reduir un 20% la plantilla", apunta bel. De la Serna ja ha explicat aquest divendres que es garantirà via el nou decret que siguin els estibadors els que continuen encarregant-se de les mercaderies del sector de l'automòbil. A banda d'això, el nou decret també inclou la possibilitat d'establir convenis port per port superiors al del sector o el fet que els contractes temporals tinguin una sobrecotització com a la resta de sectors per afavorir així els contractes de més llarga durada.

Un missatge de compromís amb Europa

Finalment, Bel ha volgut deixar clar que si el PDECat salva l'aprovació del decret a Rajoy és per "donar un missatge a les institucions europees perquè tinguin clar qui està compromès amb elles". Més enllà d'això, aclareix Bel, no hi ha cap altra mena de compromís.

Des d'ERC, el diputat Jordi Salvador assegura que no veu malament que el PDECat negociï amb el govern en aquesta qüestió si facilita un acord entre les parts i, sobretot, si facilita l'acord amb els treballadors. Així, Salvador assegura que ERC també s'abstindria a la votació si els treballadors avalen el nou document presentat.

stats