Economia 15/03/2017

Rajoy volia aprofitar l'absència de tres diputades per aprovar el decret de l'estiba

Les parlamentàries de Podem, ERC i Compromís han avançat el viatge de tornada de Nova York per arribar a la votació

Júlia Manresa
2 min
El ministre de Foment, Íñigo de la Serna,  i la comissària europea de transport, Violeta Bulc.

Madrid24 hores abans que el Congrés hagués de ratificar el decret de l'estiba, el govern de Mariano Rajoy no comptava amb els suports suficients que garantissin la convalidació del decret. Després que el ministre de Foment, Íñigo de la Serna, hagi anunciat que aquesta tarda s'asseurà a la taula de negociacions, com demanaven sindicats i patronal, Ciutadans ha confirmat que hi donaria suport si hi ha acord i les negociacions amb el Partit Nacionalista Basc també han acostat posicions. Amb aquests dos suports i les absències de les diputades Teresa Jordà i Roura d'ERC, Ángela Rodríguez Martínez de Podem i Marta Solís de Compromís, que són de viatge a Nova York amb la comissió d'Igualtat, l'aritmètica parlamentària permetia convalidar el decret. En adonar-se'n, les tres parlamentàries han avançat la tornada del seu viatge.

Tal com ha explicat aquest matí el ministre de Foment, Íñigo de la Serna, tant Foment com el ministeri d'Ocupació i Seguretat Social han acordat asseure's en una reunió convocada aquesta tarda entre sindicats i patronals i presentar-los les noves concessions per garantir que compleixen amb les condicions que posen PSOE i Ciutadans que s'assoleixi l'acord entre les parts.

En aquest sentit, De la Serna ha avançat que es crearà una comissió de seguiment que garanteixi la continuïtat del 100% dels llocs de treball. A més, el govern, a través del ministeri d'Ocupació, concedirà les ajudes econòmiques necessàries a plans com podrien ser prejubilacions per als possibles acomiadaments. Si el decret no passa el procés de convalidació parlamentària seria la primera vegada en un govern del Partit Popular i la tercera en la democràcia que succeeix.

Però després que Ciutadans ja hagi avançat que sí que aprovarà el decret si es confirma que les parts accepten aquestes condicions, si el govern aconsegueix l'acord del PNB, els vots a favor ascendirien a 174 amb Ciutadans, PNB, UPN i un diputat d'Astúries. El 'no', en canvi, en tindria 173 perquè faltarien aquestes tres diputades.

Per la seva banda, pel PDECat, el seu portaveu, Francesc Homs, ha afirmat que "ni de broma" facilitaran l'aprovació del decret i ha constatat que el govern està intentant per totes les vies evitar que per primera vegada amb un govern popular no tiri endavant la convalidació parlamentària d'un decret llei.

L'estiba, un problema de dos segles

Per això, el govern assegura que garantirà el 100% de la feina als treballadors i que serà el ministeri d'Ocupació i Seguretat Social qui aportarà ajudes "de caràcter extraordinari" per als treballadors, com podrien ser prejubilacions.

stats