Política 17/12/2020

Sánchez, en quarantena preventiva fins a la nit de Nadal pel positiu de Macron

La Moncloa suspèn totes les activitats presencials, inclosa la visita amb el rei dilluns a Barcelona

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
El president francès, Emmanuel Macron, i el president espanyol, Pedro Sánchez, dilluns a París.

MadridEl positiu per coronavirus del president francès, Emmanuel Macron, té conseqüències directes per a la Moncloa. El president espanyol, Pedro Sánchez, va dinar-hi dilluns a París en el marc de la commemoració del 60è aniversari de l'OCDE. Després de conèixer la informació de l'Elisi, el govern espanyol ha anunciat que Sánchez suspèn tota l'activitat presencial programada per als pròxims dies en compliment dels protocols sanitaris i guardarà quarantena fins al dia 24 de desembre, la nit de Nadal, quan hauran passat deu dies des de la reunió amb Macron. El president espanyol ha donat negatiu en la prova PCR, però igualment guardarà quarantena durant deu dies tal i com marquen els protocols i exercirà les funcions de govern de forma telemàtica.

L'acte més immediat que s'ha suspès és la seva assistència, juntament amb Felip VI, a la inauguració d'una exposició sobre Manuel Azaña a la Biblioteca Nacional prevista per a aquest migdia. La coincidència entre el rei i Sánchez pretenia llançar un missatge en contra dels militars retirats amb pretensions colpistes, després que el president espanyol assenyalés que cal interpretar el rei més pels fets que no pas pel que diu. D'altra banda, també s'ha suspès la visita que estava prevista, igualment amb el monarca, el dilluns vinent a Barcelona a la planta de Seat, segons han detallat a l'ARA fonts de la Moncloa. Fruit de la situació, el rei també ha decidit posposar aquest viatge a Catalunya i l'acte ha quedat finalment suspès, han explicat fonts coneixedores.

La resposta de Sánchez, tal i com marquen els protocols, contrasta amb la de la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, que va estar en contacte amb un reinfectat a l'octubre i va decidir no guardar quarantena després de donar positiu en la prova PCR i fer-se una prova serològica. Ayuso ja va passar el virus durant la primera onada i va assegurar que "si es tenen anticossos" no cal guardar aïllament.

La visita de Sánchez amb Felip VI a Catalunya s'havia interpretat com un gest de la Moncloa per intentar donar una imatge de normalitat al costat del monarca en un moment en què no fan més que créixer les polèmiques entorn del rei emèrit. L'última visita conjunta va ser a l'octubre, després d'una altra polèmica: el fet que la Moncloa vetés la presència del monarca a l'acte d'entrega de despatxos judicials de Barcelona. Fa dos mesos tots dos van presidir l'entrega de premis de la Barcelona New Economy Week. Els CDR i les entitats sobiranistes, l'ANC i Òmnium, van convocar diverses concentracions per protestar contra la visita del monarca i el cap de l'executiu espanyol.

stats