Política 03/07/2019

Pellicer torna a ser l'alcalde de Reus un cop la CUP acata la Constitució "per la gràcia de Déu"

Els cupaires tiren d'ironia per resoldre el bloqueig que havia imposat el TSJC

Esther Celma
2 min
Pellicer torna a ser l'alcalde de Reus un cop la CUP acata la Constitució "per la gràcia de Déu"

ReusEl segon ple d'investidura de l'Ajuntament de Reus ha tornat a proclamar Carles Pellicer (Junts per Reus) alcalde després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) anul·lés dimarts la seva elecció. El tribunal va donar la raó a Vox, que havia denunciat que la fórmula utilitzada pels tres regidors de la CUP per jurar o prometre la Constitució no era vàlida. Aquesta tarda els cupaires Marta Llorens, Edgar Fernández i Mònica Pàmies han promès, jurat i acatat la Constitució en un marcat to irònic i reivindicatiu, iniciat per cadascun d'ells amb un "Com no he de prometre, acatar, jurar i prometre una Constitució que...", seguit per la lectura d'articles literals de la carta magna, com el 20, que garanteix la llibertat d'expressió; el 51, sobre el dret a l'habitatge digne, o el 45, sobre el dret a gaudir d'un medi ambient adequat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Marta Llorens, vestida amb una samarreta groga amb el lema "Llibertat presos polítics", ha fet referència també "a la presó els joves d'Altsasu" en el seu parlament, pronunciat gairebé tot en castellà. Fernández ha promès, fins i tot, "por la gracia de Dios" i ha aixecat somriures, aplaudiments i xiuxiueigs indignats d'un públic molt dividit que no ha arribat a omplir la sala de plens de l'Ajuntament de Reus. En una banda, els simpatitzants de la CUP i persones amb llaços grocs, i a l'altra, membres de Vox amb llaços amb la bandera espanyola. Per la seva banda, Pàmies ha aprofitat la seva promesa per carregar contra els qui "permeten la tortura dels animals amb l'excusa de la tradició".

El president de la mesa d'edat, Carles Prat, ha validat la nova presa de possessió del càrrec dels tres electes, tot i les queixes de la portaveu del grup municipal de Ciutadans, Deborah García, perquè, segons ella, "s'ha de fer de manera clara i concisa" i perquè, segons ha criticat, "només els faltava jurar la maleïda Constitució". Prat ha ventilat el cas dient que no tenia la capacitat per dirimir la fórmula.

D'aquesta manera, Carles Pellicer (Junts x Reus) ha tornat a ser proclamat alcalde amb 15 vots d'una corporació de 27, gràcies al suport del seu grup, d'ERC i d'Ara Reus. És a dir, el mateix pacte de Govern que l'anterior mandat.

Els tres cupaires han tornat a votar per la republicana Noemí Llauradó –flamant presidenta de la Diputació de Tarragona– i els seus vots han tornat a caure en sac foradat perquè la cap de llista d'ERC no presentava candidatura.

El socialista Andreu Martin ha lamentat la "necessitat" de repetir els plens d'investidura i ha convidat a fer una reflexió sobre els fets.

Pellicer, ja amb la vara d'alcalde enlaire, també ha retret haver hagut de passar per aquesta segona investidura per "l'actitud de partits que no tenen presència al ple" en una situació "incòmode" i "sense precedents" que "ha afectat la imatge de la ciutat".

L'alcalde de Reus ha instat a no anar "als tribunals per encallar la feina del ple", l'espai "on s'han de confrontar les idees". En un recés, però, una dona de Vox s'ha afanyat a explicar a la resta de la bancada que "els agradi o no, hauran d'acatar la Constitució".

stats