Congrés dels Diputats
Política 08/09/2022

Polèmica al Congrés: els nous mòbils dels diputats costaran més de 1.200 euros cada un

Unides Podem intentarà "frenar" la compra i Cs diu que renunciarà als aparells

3 min
La ministra de Defensa, Margarita Robles, parla per telèfon a l'hemicicle del Congrés

MadridPolèmica al Congrés per renovar els mòbils dels diputats. Els serveis de la cambra han obert el procés per comprar telèfons nous que siguin de gamma alta, i alguns grups com Unides Podem i Ciutadans han posat en dubte que calguin telèfons d'aquesta categoria. El servei estava contractat des del 2017 amb Telefònica, que va donar als parlamentaris telèfons de gamma alta iPhone i Samsung (el de més prestacions que es van repartir era l'iPhone 8), però el contracte va caducar l'any passat i aquest dimecres, el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) va publicar la licitació per renovar el servei, a la qual les empreses que ho vulguin poden presentar les seves candidatures fins al 7 d'octubre. En total, la cambra baixa preveu destinar-hi un pressupost de més d'un milió d'euros (1.018.789, exactament), que pot variar en funció de l'oferta de cada empresa, per substituir els telèfons que fins ara feien servir els parlamentaris i comprar a més nous softwares i nous serveis de reparació i manteniment.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El contracte per als nous mòbils serà de dos anys, i per accedir a la licitació, les empreses hauran d'oferir telèfons que siguin de gamma alta. Segons el document de licitació consultat per Europa Press, el Congrés demana un màxim de 550 mòbils amb el sistema operatiu IOS 15 o superior, i 275 més amb sistema Android 12 o superior que hagin aparegut nous aquests anys. Els mòbils es repartirien per als diputats, però també entre assessors i equip tècnic. El preu de cada telèfon, tenint en compte el pressupost i la qualitat que se sol·licita, superaria els 1.200 euros. El nou Iphone 14 Pro se situa, per exemple, per sobre dels 1.300 euros, i la gamma Z de Samsung Galaxy també està al voltant d'aquest preu.

És en aquest punt on alguns grups discrepen que calgui un mòbil encara més modern que el que tenen. "Entenem que hem de tenir un terminal modern i segur, però no cal que tinguem un mòbil caríssim", ha afirmat el portaveu d'Unides Podem, Pablo Echenique, en roda de premsa, que també ha afegit que intentaran "frenar aquesta despesa". "Puc fer la meva feina perfectament amb el mòbil actual, no necessito un telèfon de nova generació i amb més funcions", ha dit, al seu torn, el diputat de Més País Íñigo Errejón. Ciutadans veu innecessari el canvi i, en un tuit, la seva líder, Inés Arrimadas, ha qualificat de "bogeria" que "enmig d'una crisi com la que viu Espanya, el Congrés es gasti més d'un milió en donar a tots els diputats un mòbil nou que és dels més cars del mercat".

En canvi, des de les files socialistes, el seu portaveu al Congrés, Patxi López, considera que el debat és "demagògic". "No sé com és el contracte, però em semblen debats bastant demagògics", ha afirmat López en declaracions als mitjans de comunicació. El parlamentari ha defensat que els telèfons que vol comprar la cambra baixa "són eines de treball dels diputats". El PP, per la seva banda, ha evitat polemitzar sobre aquest tema i ha deixat en mans dels serveis de la cambra decidir el que "consideri oportú", ha dit la portaveu popular, Cuca Gamarra.

Renovació de mòbils al Senat i al Parlament

Al maig també es va fer canvi de mòbils al Senat. En aquest cas, però, no es va fer una licitació nova, sinó que es va prorrogar el contracte vigent. El Senat havia adjudicat el servei a Orange per 890.000 euros -havia pressupostat la licitació per 1.900.000 euros- en un contracte vigent des de l'1 de gener del 2019 i amb una durada de 25 mesos, prorrogables a 24 més, segons el document firmat. La companyia va donar iPhones XS i LG G7 als senadors, i en el contracte s'establia que si s'optava per prorrogar-lo, es renovarien els mòbils dels senadors, d'una gamma similar. I això és el que es va fer aquest mes de maig.

En el cas del Parlament de Catalunya, el servei es va adjudicar a Vodafone per 178.000 euros a principis del 2020 amb un contracte que tenia una vigència de tres anys prorrogables a cinc (les pròrrogues són d'un any), apunten fonts parlamentàries. A la cambra catalana, els mòbils que es van atorgar als diputats eren Samsung A42 i la companyia es va comprometre a renovar-los amb terminals de la mateixa gamma a la meitat del contracte.

stats