Política 19/10/2017

Un nou informe policial acusa els Mossos de "connivència" amb el Govern pel referèndum

El document destaca que hi va haver més vots que gent censada en alguns col·legis però no té en compte que el cens universal ho feia possible

Enric Borràs
3 min
Agents dels Mossos d'Esquadra actuant l'1 d'octubre a Sant Vicenç dels Horts

BarcelonaUn nou informe s'afegeix a la guerra política, jurídica i comunicativa contra el Govern i els Mossos. Es tracta d'un document policial al qual ha tingut accés l'agència Europa Press -que no especifica si l'ha redactat la Policia Nacional o la Guàrdia Civil- i que ataca els Mossos d'Esquadra i els acusa de "connivència" amb el Govern per "maquillar" la seva actuació fent veure que complia les ordres del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i alhora permetre el referèndum.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'informe inclou una sèrie d'equívocs, premeditats o no. Així, per exemple, s'hi destaca que en 41 dels 99 centres on els Mossos van dir que havien aturat les votacions s'hi va fer recompte de vots i, de fet, s'hi van comptar més vots pel 'sí' que ciutadans que constaven al cens d'aquell col·legi. Aquesta afirmació no té en compte que el cens universal va fer possible que els ciutadans votessin en qualsevol lloc, i que davant el tancament de molts col·legis electorals molts en van buscar fora del municipi.

L'informe mateix destaca que molts d'aquests centres de vot eren de poblacions petites, on seria fàcil superar el cens amb pocs ciutadans de pobles veïns que hi anessin a votar. És més: cal recordar que els Mossos van custodiar 297 centres de votació per impedir que obrissin el dia 1 d'octubre. Els qui hi havien d'anar ho van haver de fer en altres col·legis.

L'informe policial tampoc té en compte que en molts centres de vot on qualsevol dels tres cossos policials va entrar-hi, va requisar urnes i va aturar les votacions, després s'hi van reprendre. En més d'un cas els agents es varen endur urnes buides o plenes de papers en blanc mentre van ser incapaços de trobar les que contenien els vots i estaven amagades. La Policia Nacional, per exemple, va notificar als altres cossos que havia aturat les votacions a l'escola Diputació de Barcelona, segons ha pogut saber l'ARA. Però aquest diari, situat molt a la vora d'aquest col·legi, va poder comprovar que la policia ni tan sols hi va arribar a entrar i que s'hi va votar amb normalitat durant tot el dia.

L'informe policial també diu que en 50 dels 99 centres on els Mossos asseguren que van aturar les votacions només hi havia un centre de vot i tot i això hi va haver recompte. Per això assegura que tot plegat es va planificar perquè els Mossos poguessin "aportar al TSJC unes dades de les seves actuacions a mode de justificació". També assegura, sempre segons Europa Press, que es va fer una "utilització partidista" de la policia catalana.

El document del cos policial desconegut també destaca que només tres dels 99 centres on els Mossos van dir que havien aturat les votacions tenen més de 4.500 persones censades, vuit en tenen entre 4.500 i 2.500, set entre 2.500 i 1.500, i 79 en tenen menys de 1.500. Que fossin poblacions petites concorda, doncs, amb la possibilitat que el cens universal permetés que fàcilment el número de votants superés el de ciutadans censats per cada mesa. Dos centres més, segons el document, no constaven a la llista de col·legis electorals del Govern.

Fonts policials que Europa Press no identifica asseguren que sospiten que els Mossos havien actuat en centres de vot on ja sabien que no s'enfrontarien a la resistència ciutadana. De fet, segons les instruccions que tenien dels seus propis comandaments, els policies catalans van actuar en tots els centres de vot, però van tancar aquells on van poder fer-ho sense haver d'utilitzar la violència, al contrari que la Guàrdia Civil i la Policia Nacional espanyola, que no han fet públic quin criteri van seguir per actuar als col·legis on ho van fer.

El document, segons l'agència, inclou proves documentals com ara vídeos on es veurien exemples de 'mala praxis' com que en algun col·legi lliuressin les urnes després del recompte als Mossos que havien custodiat el centre de vot perquè se les enduguessin a la comissaria.

stats