Política 02/06/2014

Milers de catalans surten al carrer per demanar república i independència

A Tortosa desenes de persones han irromput al ple de l'Ajuntament. A Tarragona han cremat una fotografia del príncep Felip

Acn
3 min
Una imatge de la concentració de Lleida / ACN

BarcelonaMilers de persones han sortit als carrers de Catalunya aquest dilluns per reclamar la fi de la monarquia. Les protestes s'han estès arreu de l'estat –Madrid ha acollit la més nombrosa, amb la Puerta del Sol plena de gom a gom– sempre amb un denominador comú: la reivindicació d'un referèndum per decidir el model d'estat. A Catalunya, però, aquesta demanda s'ha unit a la del dret a decidir.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Milers de persones –5.000 segons l'Ajuntament de Barcelona– s'han manifestat aquest dilluns a plaça de Catalunya de la capital per reclamar la tercera república i la independència. La concentració ha omplert de gom a gom la part central de l'espai, amb nombroses estelades i banderes republicanes i comunistes. Els ciutadans han fet proclames a favor de la independència i d'un nou règim polític a Espanya i també en contra de la monarquia. S'han sentit missatges crítics contra el gendre del rei, Iñaki Urdangarín, i lemes com "La monarquia ens roba cada dia". ERC, ICV-EUiA i la CUP s'han han sumat a la protesta.

Irrompen al ple de Tortosa

La concentració per demanar un referèndum sobre la monarquia que s'ha convocat a les places dels ajuntaments ha acabat amb la suspensió, durant deu minuts, del ple ordinari de l'Ajuntament de Tortosa. L'acte, que s'ha celebrat sense incidents, ha convocat unes 150 persones a la plaça de l'Ajuntament. Tot just després del parlament, un portaveu dels convocants ha animat els assistents a pujar al saló de sessions per demanar a l'alcalde, Ferran Bel, que retirés la fotografia del rei Joan Carles I que presideix la sala. Un centenar de persones han irromput el ple cridant 'Fora el Borbó' i 'independència'. L'alcalde ha decidit suspendre el ple.

Cremen una fotografia del príncep Felip a Tarragona

Unes 700 persones s'han concentrat aquest dilluns al vespre a la plaça de la Font de Tarragona per demanar un referèndum sobre la monarquia després de l'anunci de l'abdicació del rei. Ciutadans i representants de diversos col·lectius, sindicats i partits polítics han participat en la protesta, en la qual s'han sentit proclames a favor de la república i també de la independència de Catalunya. Durant la convocatòria s'han exhibit nombroses banderes estelades i republicanes i s'ha cremat una fotografia del príncep Felip al davant de l'Ajuntament. Un centenar de persones han posat fi a la protesta manifestant-se fins a la subdelegació del govern espanyol. La regidora d'ICV-EUiA, Arga Sentís, ha penjat una bandera republicana d'una de les finestres de l'Ajuntament de Tarragona. Hi han participat nombrosos ciutadans equipats amb banderes republicanes i estelades i representants de diversos col·lectius com ara l'Esquerra Independentista del Camp, el Front Cívic, la CGT, EUiA, ERC, la CUP i el PSC, entre els quals ha destacat l'assistència del diputat al Parlament i president de la Federació del Camp de Tarragona, Xavier Sabaté, o del diputat al Congrés Joan Ruiz.

Un miler de persones a Girona

L'abdicació del rei ha fet sortir un miler de persones al carrer a Girona. La concentració, convocada per diversos partits i entitats, ha començat a les vuit del vespre a la plaça del Vi, davant l'ajuntament. Des d'aquí, ha sortit una marxa que ha acabat davant la subdelegació del govern espanyol, on els manifestants han cantat 'Els Segadors' per posar punt final a la mobilització. Les estelades s'han mesclat amb banderes republicanes i cartells reclamant un referèndum perquè els ciutadans puguin escollir lliurement.

Mig miler a Lleida

Mig miler de persones s'han concentrat aquest dilluns al vespre a la plaça de la Paeria de Lleida per mostrar el seu rebuig a la monarquia. Amb banderes, pancartes i crits han defensat la república i la independència de Catalunya com la millor alternativa a l'abdicació del rei Joan Carles. No volen, asseguraven alguns, canviar un rei per un altre, sinó que la gent pugui decidir si vol una monarquia o una república. A la concentració, que ha transcorregut de manera pacífica, han assistit representants de diversos moviments socials així com de diversos partits polítics com ara ERC, ICV-EUiA i la CUP. També s'ha llegit un manifest a favor de la república consensuat entre diversos moviments socials.

stats