MANIFESTACIÓ UNIONISTA
Política 09/10/2017

Els polítics presumeixen de la “majoria silenciosa”

SCC i partits constitucionalistes denuncien “marginació” a Catalunya i reivindiquen la unitat d’Espanya

Marc Toro
2 min
Albiol, Rivera, Arrimadas, Vargas Llosa i Borrell en l’acte del final de la manifestació.

Barcelona“Tinc un amic que [...] creu que a Catalunya només hi ha independentistes. I em pregunta on som els altres. Doncs som aquí!” L’exministre socialista Josep Borrell aconseguia ahir amb aquestes paraules l’ovació dels assistents a la manifestació de Societat Civil Catalana (SCC). Tot i que una part venien de la resta de l’Estat, la plataforma espanyolista va assegurar que “la majoria silenciosa” de Catalunya havia sortit finalment al carrer contra el Procés i a favor de la unitat d’Espanya. El manifest de la marxa, a la qual van assistir dirigents de Cs, el PSC i el PP, denunciava la “marginació” que pateixen els catalans que se senten espanyols i demanava acabar amb la “confrontació” i el “dolor” que provoca l’independentisme.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“El nacionalisme ha omplert la història de guerra, sang i cadàvers. Totes aquestes persones som aquí per combatre el nacionalisme”, va resumir al costat de Borrell el premi Nobel de literatura Mario Vargas Llosa, que va garantir que cap “conjura independentista” destruirà la democràcia espanyola. Per a moltes de les cares visibles del constitucionalisme, ahir va ser un “dia històric”. Així ho definia precisament el líder del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, que comparava la importància de la marxa amb les mobilitzacions contra l’assassinat de Miguel Ángel Blanco (1997). “No permetrem una independència en present ni per etapes”, va afegir el popular, sobre una eventual DUI. L’acompanyaven nombrosos dirigents del PP, entre els quals hi havia Rafael Hernando; Javier Arenas; el delegat del govern espanyol, Enric Millo, i la ministra de Salut, Dolors Montserrat, que va assegurar que el govern espanyol farà “complir la llei” en cada acció il·legal de la Generalitat.

Albert Rivera (Cs), en canvi, lamentava que el govern espanyol s’hagi “aturat” en el combat contra l’independentisme, i celebrava que els ciutadans “sí que són al carrer”. “Espanya no es quedarà aturada davant d’uns colpistes que ens volen prendre drets”, va afirmar al costat de la líder del seu partit a Catalunya, Inés Arrimadas. Qui no va assistir a la manifestació va ser Miquel Iceta, tot i que en el seu lloc ho van fer diversos representants del PSC, com el secretari d’organització, Salvador Illa; el diputat David Pérez, i l’exministre Celestino Corbacho. Illa, que també era a l’escenari on es va llegir el manifest, va assegurar que participava en la marxa “per fer un crit a la sensatesa i al retorn a l’estat de dret”. Els socialistes no hi anaven com a partit, però van fer una crida a la militància perquè hi assistís. Tot i els equilibris per allunyar-se del frontisme de Cs i el PP, el PSC va tornar a fer pinya ahir amb els que es reivindiquen com la majoria silenciosa de Catalunya.

stats