Política 22/12/2014

"Poques imputacions o cap han estat tan fonamentades", la interlocutòria que du la infanta a judici, en 5 frases

El jutge José Castro es defensa d'afirmacions del fiscal del cas Nóos, contrari a l'acusació de la germana del rei d'Espanya

Enric Borràs
2 min
Interlocutòria d'obertura de judici oral pel cas Nóos

BarcelonaEl jutge del cas Nóos, José Castro, ha decidit dur la infanta Cristina de Borbó a judici amb el seu marit, Iñaki Urdangarin, acusada de cooperadora necessària de delictes contra la Hisenda pública. En la interlocutòria d'obertura de judici oral Castro torna a justificar els indicis que hi ha en contra de la infanta Cristina, que dóna "necessàriament per reproduïts" i diu que "no hi ha cap dada nova" que els desmenteixi, però referma les conclusions que el van dur a imputar-la i es defensa d'afirmacions del fiscal, Pedro Horrach, contrari a l'acusació. Aquí teniu alguns dels seus arguments:

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

1. "Poques o més aviat cap imputació han estat tan profusament fonamentades –una altra cosa és que fos a gust de tots– com la de Cristina Frederica de Borbó i Grècia. No ho han estat fora d'aquesta causa [...] però, i això és molt més important, tampoc dins d'aquesta causa"

2. "La pràctica ordinària als jutjats i tribunals per convocar una persona a declarar en qualitat d'imputada se soluciona amb molt poca literatura, abismalment distant de la que s'ha fet servir en aquest cas"

3. "Per aquest jutjat han passat la resta d'imputats sense que qui ara resol s'hagués d'afanyar, ni ningú l'hi reclamés, a justificar la citació amb una exclusivitat que ni remotament pot comparar-se amb la utilitzada per la convocatòria de Cristina de Borbó"

4. "La presumpció d'innocència [...] no rau a tancar els ulls davant les sospites que hi pugui haver sobre la comissió d'un delicte, sinó a continuar la investigació fins que les sospites desapareguin o es converteixin en indicis racionals"

5. "L'al·legada indefensió [de la infanta], si és que existeix en algun tram recòndit que no és endevinable, seria la mateixa que patirien tots els imputats d'aquesta causa i de totes les altres del país"

Pel que fa al debat sobre si n'hi ha prou amb l'acusació popular, sense el suport de la Fiscalia ni de la part directament perjudicada (Hisenda), perquè Cristina de Borbó pugui anar a judici, el magistrat arriba a la conclusió que sí, sobretot perquè la institució directament perjudicada, Hisenda, representa tots els ciutadans i, per tant, els perjudicats són tothom. Per això Castro acaba afirmant: "La representació processal del sindicat Manos Limpias i la del Grup Municipal Socialista de l'Ajuntament de València estan en aquest cas absolutament legitimades per acusar i postular l'obertura del judici oral enfront de les persones a qui ho han fet amb independència que se n'hagin abstingut el ministeri fiscal, l'Advocacia de l'Estat i l'Advocacia de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears"

stats