Política 19/10/2022

Amb qui pot pactar Aragonès al Parlament? Prova-ho tu mateix

Esquerra necessita sempre el concurs de com a mínim dos partits més per salvar les votacions a la cambra catalana

2 min

BarcelonaAquest dimecres al matí el president de la Generalitat, Pere Aragonès, mirarà per primer cop cara a cara el nou escenari que el seu Govern es trobarà al Parlament a partir d'ara. Un hemicicle hostil on, d'entrada, només 33 diputats donen suport a l'executiu. La situació obliga Esquerra a explorar una geometria variable ara mateix incerta i que requeriria sempre la participació de mínim dos partits. Quins pactes li permetrien superar votacions al Parlament? Què necessita si Junts li vota en contra? I si s'absté? Amb el pactòmetre de l'ARA podeu fer els càlculs i veure alguns dels escenaris possibles a partir d'ara al Parlament.

Si Junts vota en contra, ERC necessita els vots del PSC i comuns o CUP

Si Junts per Catalunya ratifica l'amenaça d'una oposició dura i comença a votar en contra del Govern d'Aragonès, Esquerra es pot veure empesa per força en braços del PSC. En un escenari habitual en què, per exemple, PP, Ciutadans i Vox voten en contra de l'executiu, la suma a aquest bloc dels 32 diputats de Junts faria imprescindible per a ERC el suport dels socialistes i, com a mínim, l'abstenció de comuns o CUP per tirar endavant qualsevol votació.

Si el PSC vota en contra, ERC necessita els vots de Junts i comuns o CUP

El mateix passa en el cas que sigui el PSC qui voti en contra del Govern. En aquesta hipòtesi, Esquerra necessita per força el suport de Junts per Catalunya i aconseguir com a mínim l'abstenció de comuns o CUP. Sempre partint de la base que PP, Cs i Vox també hi voten en contra.

Si Junts o PSC s'abstenen

I què passa si un dels dos principals partits de l'oposició s'absté? L'escenari continua sent endimoniat per a Esquerra. Si Junts s'absté, els republicans en tindrien prou amb el vot favorable del PSC per tirar endavant una votació. El mateix passa si són els socialistes els que s'abstenen: n'hi hauria prou amb el vot a favor dels de Laura Borràs.

Si Junts i el PSC s'abstenen

Un altre escenari possible és que els dos primers partits de l'oposició decidissin aixecar una mica la pressió sobre els republicans i optessin tots dos per abstenir-se en alguna votació. Però, fins i tot en aquest supòsit, Esquerra necessitaria encara la participació d'un altre actor, ja que sense l'abstenció de la CUP o dels comuns els 33 diputats d'ERC continuarien sent insuficients per salvar les votacions.

stats