Política 12/02/2015

El PP admet que veta ERC a la comissió de secrets oficials perquè per ser-hi cal "un plus de lleialtat amb l'Estat"

El Congrés aprovat la incorporació de Rafael Hernando a la comissió en substitució del ministre de Sanitat, Alfonso Alonso

Acn
2 min
Alfred Bosch i Joan Tardà, en roda de premsa

MadridEl diputat del Partit Popular José Antonio Bermúdez de Castro ha assegurat aquest dijous que per formar part de la comissió de secrets oficials cal "un compromís de discreció i un plus de lleialtat amb l'Estat". Així ha justificat el veto de la seva formació a la incorporació d'ERC a aquesta comissió assegurant que els discursos dels republicans van en direcció "contrària" a aquestes premisses. El diputat d'ERC Joan Tardà considera que la negativa del PP es deu a raons ideològiques i al caràcter "'independentista" de la formació. És per això que ha demanat als grups de l'oposició el vot nul a la incorporació del portaveu popular al Congrés, Rafael Hernando, a la comissió.

El Congrés ha acabat aprovant l'entrada d'Hernando a la comissió gràcies a la majoria del Partit Popular a la Cambra Baixa, també ha rebut el suport dels diputats del PSOE i al mateix temps ha criticat el vet del PP als republicans assegurant que "tots els grups tenen el mateix dret a formar-ne part". Així ho ha manifestat, Miguel Ángel Heredia.

La majoria de les formacions que integren el grup mixt, tret d'UPN, i l'Esquerra Plural s'han solidaritzat amb Esquerra Republicana i s'han absentat de la votació per a la incorporació d'Hernando en substitució de l'actual ministre de Sanitat, Alfonso Alonso, a la comissió de Secrets oficials, que ha acabat rebent 252 vots a favor, 19 vots nuls, 7 en blanc i un encontra del propi Joan Tardà.

Durant la seva intervenció davant la cambra, Tardà ha criticat la seva exclusió manifestant que "vivim instal·lats en una anomalia perquè ERC va ser vetada a l'inici d'aquesta legislatura malgrat formar part del grup mixt". És per això que aquest diputat ha demanat a la resta de grups de l'oposició el vot nul per "visualitzar aquesta anomalia i injustícia que hem patit durant el darrers tres anys". "No hi ha res més injust que ser víctimes d'aquest atropellament i que la cambra ho hagi oblidat", ha afegit.

Per la seva banda, el diputat del PP, Rafael Bermúdez de Castro ha lloat la figura de Rafael Hernando i la seva "idoneïtat" per formar part de la Comissió. També ha carregat contra els republicans assegurant que de la mateixa manera que Tardà té "tota la llibertat" per pujar a la tribuna de la Cambra Baixa per dir "el que li vingui de gust, la resta de tenim la mateixa llibertat per decidir sobre la idoneïtat de qui ha de formar part d'aquesta comissió".

Des de l'Esquerra Plural, Joan Josep Nuet ha explicat que no tenen res en contra que Hernando entri a formar part d'aquet grup però ha justificat l'absència del seu grup en la votació perquè troben "una anomalia democràtica" que no pugui accedir totes les formacions a la comissió.

Aquest és el cinquè cop que els Populars expressen la seva negativa a la incorporació d'ERC a la Comissió de Secrets Oficials.

stats