Política 12/03/2015

PP i CiU acorden dialogar sobre la tramitació de la reforma de la Lofca

El diputat Sánchez Llibre demana que Catalunya no vegi minvada la seva capacitat per donar crèdits a les petites i mitjanes empreses

Europa Press
2 min

MadridCiU ha anunciat aquest dijous al Ple del Congrés la retirada de la seva esmena a la totalitat a la reforma de la Llei de Finançament de les Comunitats Autònomes (Lofca) i la Llei d'Estabilitat Pressupostària i Estabilitat Financera després que el PP oferís diàleg sobre les reclamacions realitzades per CiU.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Durant el debat a la totalitat del projecte de llei, el portaveu d'Administracions Públiques del PP Juan José Matarí ha exposat a CiU la seva disposició a abordar durant el tràmit en comissió les esmenes presentades pel diputat català Josep Sánchez Llibre, que ha defensat les modificacions de caràcter tècnic que garanteixen el finançament dels serveis socials que prestaven els ajuntaments i que a partir de la reforma local seran competència de les comunitats.

Sánchez Llibre ha expressat també la seva preocupació per les dificultats que comunitats com Catalunya poden tenir en veure minvada la seva capacitat de donar crèdits i avals a les petites i mitjanes empreses (pimes). D'altra banda, ha plantejat que el perfeccionament del sistema de préstecs de liquiditat que perceben les administracions territorials és necessari però, al mateix, temps "anormal".

El diputat català també ha incidit en la necessitat de reformar el sistema de finançament autonòmic i ha acusat el Govern de no haver tingut el "valor polític" suficient per abordar-ho, ja que compta amb majoria absoluta.

El portaveu popular ha coincidit amb CiU a la necessitat de canviar aquest model, però ha recordat que sempre ha pensat que era un mal sistema i per això mai li han donat suport. Ha afegit que aquest sistema aprovat pel Govern del PSOE no ha complert cap dels seus objectius, un dels quals era "acomodar el sistema de finançament al nou Estatut per frenar posteriors demandes nacionalistes". "Anem a fer un nou ara que hem sanejat els comptes públics", ha conclòs.

La resta de l'oposició ha retret al Govern la recentralització que, al seu entendre, persegueix aquest projecte de llei i les restriccions en matèria de concessió d'avals i garanties públiques. Matarí ha replicat que l'objectiu és garantir el finançament de la despesa social i facilitar menors costos de finançament a les comunitats.

stats