EXTREMA DRETA
Política 17/02/2015

PP s'oposa i el PSOE s'absté a una iniciativa de CiU per excloure les formacions feixistes del registre de partits

La federació troba "incomprensible" la tolerància actual respecte de determinats grups d'ideologia totalitària i feixista

Acn
2 min
Uns 200 ultres concentrats a plaça d'Espanya / ACN

MadridEl PP s'ha oposat i el PSOE s'ha abstingut aquest dimarts a una proposició no de llei impulsada per Convergència i Unió per a l'exclusió del registre de partits d'aquelles formacions que facin apologia del feixisme i del totalitarisme. Tot i que els populars han expressat la seva "enèrgica repulsa" a tots els nacionalismes extrems, al feixisme i al totalitarisme, han argumentat que la iniciativa "no preserva l'esperit garantista de la Constitució". Els socialistes consideren que la proposta de la federació deixa en mans del govern la revisió i la decisió d'excloure aquestes formacions, a la qual cosa s'oposen. La primera informació publicada per l'ACN assenyalava per error que el PSOE també s'havia oposat a la iniciativa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La diputada popular Teresa García Sena ha expressat "l'enèrgica condemna i repulsa" del seu grup a qualsevol d'aquestes manifestacions ideològiques, però ha argumentat la seva negativa a la iniciativa de CiU en assegurar que "no preserva l'esperit garantista" de la Constitució ni cobreix l'actuació dels funcionaris responsables del registre de partits polítics als quals deixa "totalment desemparats".

El diputat socialista Miguel Ángel Cortizo també ha expressat el rebuig del PSOE cap a qualsevol plantejament totalitarista en considerar que no es poden acceptar "aquells que volen destruir els drets i les llibertats de les persones". Malgrat tot, els socialistes entenen que la proposta de CiU passa per concedir al govern de torn la capacitat de "revisar i excloure" les formacions per la seva ideologia, i per aquest motiu no hi donen suport. "Cal introduir una legislació més clara i contundent", ha assenyalat Cortizo.

El diputat de CiU a la cambra baixa Feliu Guillaumes ha estat l'encarregat de defensar la iniciativa de la federació tot titllant "d'incomprensible" la tolerància actual respecte de determinats grups d'ideologia totalitària feixista. "Estem molt estranyats amb aquest tipus de tolerància", ha subratllat Guillaumes, per afegir que "la cosa va arribar a l'extrem quan vam llegir la legalització a l'estat espanyol del grup obertament nazi Alba Daurada". "En aquest cas, el terme 'nazi' no és cap eufemisme, perquè han cridat en diverses ocasions 'Heil Hitler'", ha assenyalat. "No demanem endurir la llei de partits, sinó que s'apliqui la legalitat vigent i que es revisin els procediments per tal d'aplicar-la a tothom amb prou rigor", ha subratllat el diputat de CiU.

L'Esquerra Plural hi dóna suport però diu que és una proposta "tèbia"

Per la seva banda, l'Esquerra Plural ha expressat el seu suport a la iniciativa de CiU, malgrat que l'han titllat de "tèbia". "La nostra proposta era més dura i més clara que la de CiU, ja que apostava per la condemna i la prohibició d'aquests partits que no respecten els valors democràtics", ha conclòs.

stats