Política 09/12/2015

La pregunta d'En Comú Podem per a un referèndum: "Clara i binària" sobre la independència

Xavier Domènech defensa que és possible una majoria absoluta dels de Pablo Iglesias que faciliti la convocatòria d'un referèndum per resoldre el contenciós Catalunya-Espanya

M. Colomer
2 min
Xavier Domènech: “Em sabria fins i tot greu que  la CUP investís president Artur Mas”

BarcelonaProposta de pregunta "clara i binària" –sí o no– explícitament sobre la independència de Catalunya, la que ha posat sobre la taula de campanya En Comú Podem. Així ho ha explicat aquest dimecres el cap de files de la marca de Podem a Catalunya, Xavier Domènech, que veu possible guanyar les eleccions al Congrés amb una majoria absoluta que faciliti la convocatòria d'un referèndum legal i acordat amb l'Estat per resoldre el contenciós Catalunya-Espanya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"La pregunta no pot ser cap altra que una pregunta clara i binària. Ni preguntes arbre ni preguntes complexes. Pregunta amb sí o no a la independència, però després d'un debat real", ha argumentat en declaracions a TV3. Perquè per a Domènech, quan Catalunya "aconsegueixi el referèndum" es donarà un "debat extremament interessant sobre el futur" del país.

Els aliats espanyols del referèndum

Però davant un Congrés fragmentat en què la demoscòpia no augura majories absolutes alternatives al bipartidisme de PP i PSOE, com s'aconsegueix un referèndum per a Catalunya? "Necessitem que En Comú Podem tingui majoria absoluta i Podem, els nostres aliats a Espanya, també. Creiem que la tindrem". "Quan el sistema PP-PSOE s'ha acabat com a sistema, és el gran moment de les possibilitats i de la política", ha afegit per alertar que en la consecució d'una majoria alternativa al Congrés "Catalunya hi té un paper absolutament rellevant". Perquè per a ell, "el que cal no és preguntar-se què passarà si no passa, sinó com fem que passi. [...] Sorprèn que tothom doni per fet que no passarà. La solució passa perquè passi".

Xavier Domènech ha deplorat el sistema de blocs electorals en campanya als mitjans públics que fan que la seva entrevista no hagi pogut durar més de set minuts. "Estem absolutament en contra dels blocs electorals. Estem arribant a extrems surrealistes. La feina periodística s'està segrestant de forma intolerable i afecta la salut i la qualitat democràtiques. És responsabilitat del PP", ha lamentat. Precisament, la Junta Electoral Central ha tombat aquesta setmana el pla de campanya dels mitjans públics catalans perquè flexibilitzaven els blocs electorals.

stats