Política 09/01/2018

La preocupació per la independència de Catalunya a l'Estat cau, però encara dobla la de l'octubre

Un 16,7% d'espanyols ho posen entre els principals problemes, segons el CIS

Dani Sánchez Ugart
1 min
A les últimes eleccions autonòmiques, el 27 de setembre del 2015, les forces independentistes van sumar el 48% dels vots.

MadridLa preocupació a Espanya per la independència de Catalunya va continuar en línia descendent al desembre, segons el baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), tot i que encara es va situar al doble que a l'octubre, quan va començar a repuntar. Si en el mes en què es va fer el referèndum de l'1-O el 8,8% dels espanyols el col·locaven entre els principals problemes de l'Estat, al desembre, ja amb l'autonomia catalana arrasada pel 155 i amb les eleccions del dia 21 com a centre de l'atenció, aquest percentatge es va col·locar en el 16,7%.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Això, però, suposa un descens considerable respecte al 24,6% que indicaven aquesta preocupació al novembre, quan es va marcar el màxim de la sèrie que recull el CIS.

Aquestes dades situen la independència de Catalunya com el cinquè problema de l'Estat, per darrere de l'atur (66,8%), la corrupció (31,7%), els polítics en general (28,5%) i just darrere dels problemes de caire econòmic (22,9%). Els tres principals problemes que assenyalen els espanyols pateixen un descens moderat respecte a l'anterior baròmetre, quan havien cedit terreny en favor de la independència, cosa que confirma la tesi que el Procés ha servit el president espanyol, Mariano Rajoy, per desviar l'atenció sobre alguns dels seus problemes polítics, i especialment la corrupció.

stats