Publicitat
Publicitat

La presidenta de l'Illa de França es vol “inspirar” en Catalunya per assolir una “veritable descentralització” econòmica

Puigdemont i Valérie Pécresse signen un acord de col·laboració a París per enfortir les relacions polítiques, econòmiques i institucionals entre aquests dos “aliats naturals”

La presidenta de l'Illa de França, Valérie Pécresse, ha assegurat aquest dimarts que es vol “inspirar” en Catalunya i aprendre del que “es fa molt bé a casa els veïns” per assolir “una veritable descentralització de competències en desenvolupament econòmic”.  El president Carles Puigdemont i la presidenta de l'Illa de França han signat a París un conveni de col·laboració que pretén enfortir els lligams polítics, econòmics i institucionals entre Catalunya i l’administració de la capital francesa.
El conveni de col·laboració preveu reforçar 5 àmbits prioritaris per a tots dos governs: la innovació biomèdica i el sector farmacèutic, l’educació, la gestió de residus urbans, la indústria dels videojocs i la innovació i la recerca.
“Som dos territoris potents d’Europa, volem tenir una veu potent en el debat europeu”, ha defensat Pécresse, que ha explicat que el seu govern té “una nova estratègia que consisteix a construir ponts amb regions i metròpolis amb les quals té una relació natural”. “Catalunya en forma part”, ha dit la presidenta de l'Illa de França, que ha reivindicat que hi ha “molts francesos d’origen català”, com el propi primer ministre, Manuel Valls.

“El nostre objectiu és identificar regions que puguin ser alhora sòcies en el desenvolupament econòmic i cultural i aliades a Brussel·les per negociar plegades”, ha destacat Pécresse. “ Catalunya és un aliat natural per a nosaltres”, ha dit la presidenta de l'Illa de França, i ha remarcat que, amb el Brexit, sorgeixen noves “decisions europees” en què el seu territori i Catalunya han de ser “tinguts en compte”.

Pécresse no ha volgut valorar la situació política a Catalunya però sí que ha “reivindicat” per a França una “nova etapa de descentralització responsable” amb la transferència a les regions “de blocs de competències sencers”. “A França l’Estat dóna competències però se’n queda la meitat”, ha lamentat, i ha precisat que vol més poders per a la regió parisenca pel que fa a “ocupació, formació, ensenyament superior, recerca, turisme i desenvolupament econòmic”. “Per això vull inspirar-me en el que es fa molt bé a casa dels veïns”, ha dit en referència a Catalunya.
RE

Més continguts de