Política 05/11/2013

L'exconseller Milà i un jove diplomàtic competiran a ICV per les europees

Ernest Urtasun, que va ser assessor de Romeva, és el candidat a les primàries internes més proper a l'actual direcció

Ara
2 min
Joan Herrera (ICV) davant de l'Ajuntament d'Alcanar

BarcelonaEl consell nacional d'Iniciativa ha aprovat aquesta tarda el reglament de les primàries per presentar-se a les eleccions europees del maig del 2014. I dos dirigents del partit ja han manifestat la seva intenció de ser candidats. Es tracta d'Ernest Urtasun, un jove diplomàtic de 31 anys que, entre altres funcions, va ser assessor de l'actual eurodiputat, Raül Romeva, que ha manifestat la ferma intenció de no seguir en el càrrec, i de Salvador Milà, exconseller de Medi Ambient amb el primer tripartit i que ja feia setmanes que es postulava.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Quan era al govern, Milà, de 60 anys i en l'actualitat diputat al Parlament, va encapçalar un manifest intern per donar suport a la constitució europea, que se sotmetia a referèndum a tot l'estat. Va perdre la batalla interna, que va acabar demanant el no al tractat, i en alguns moments ha estat crític amb la direcció.

Urtasun, per contra, és el candidat més proper a l'aparell ecosocialista i encaixa amb el perfil que buscava Joan Herrera. Després d'assessorar Romeva i haver participat en les negociacions per integrar ICV al Partit Verd europeu va entrar a la carrera diplomàtica espanyola i ha tingut responsabilitat al ministeri d'Exteriors i Cooperació. En l'actualitat és assessor diplomàtic del secretari general de la Unió per la Mediterrània, que té seu a Barcelona. Ha estat dirigent i portaveu de Joves d'Esquerra Verda, dels Verds europeus i responsable de relacions internacionals d'ICV entre el 2007 i el 2010. El 2009 ja es va presentar a les europees, aquell cop darrere de Romeva.

Els aspirants han de presentar un mínim de 50 avals de militants fins al 22 de novembre. Entre l'1 i el 20 de desembre, tant de forma presencial com telemàtica, 5.727 militants i simpatitzants ecosocialistes tindran l'ocasió de votar. A les eleccions anteriors, les del 2009, en què es va presentar en coalició amb IU, Iniciativa va obtenir un escó a l'eurocambra, que es va integrar al grup dels Verds. Aquest cop, i malgrat la bona relació amb Equo, la idea és repetir la coalició.

stats